Kevesebb légi baleset volt 2016-ban, de ezekben többen haltak meg

A prágai repülőtéren átstartolásra kényszerült egy Boeing 737-es 2016 októberében. A hatalmas szélben majdnem földhöz csapódott a gép.
A prágai repülőtéren átstartolásra kényszerült egy Boeing 737-es 2016 októberében. A hatalmas szélben majdnem földhöz csapódott a gép. - © Fotó: youtube.com
Budapest – A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint bár 2016-ban kevesebb légi baleset volt mint egy évvel korábban, többen haltak meg.

A kedden publikált – az MTI-nek is megküldött – éves repülésbiztonsági jelentés adatai azt mutatják, hogy 2016-ban 1,61 baleset jutott egymillió repülésre, míg 2007-ben ugyanez az adat 3,53 volt, ez 54 százalékos javulás, de a 2015-ös adatnál is 10 százalékkal jobb.

Ugyanakkor nőtt a halálos balesetek és az ezekben elhunytak száma is 2015-höz képest: két éve 4 halálos balesetben 136-an, tavaly 10 halálos kimenetelű szerencsétlenségben 268-an vesztették életüket. Ez azonban még mindig az ötéves átlag alatt van.

A legtöbb baleset a Közel-Kelet – Észak-Afrika régióban történt (5,8 baleset egymillió repülésenként), a legkevesebb pedig Észak-Ázsiában volt, ahol egymillió repülésre 0,19 baleset jutott.

A leggyakoribb baleseti ok amiatt következett be, hogy a repülőgép elhagyta a futópályát, illetve a gurulóutat, de gyakori volt az is, hogy a gép behúzott futóművel landolt, valamint a futómű összecsuklott landoláskor.

Halálos balesetek legnagyobb részben azért következtek be, mert az irányítást elvesztették repülés közben és emiatt a gép lezuhant.

– MTI –