Kevesebb lakás, több óvoda

Akt.:
Zöld környezet, utcabútorokkal a Nagyerdőn. Hasonló elképzelések vannak a város nyugati széle kapcsán is
Zöld környezet, utcabútorokkal a Nagyerdőn. Hasonló elképzelések vannak a város nyugati széle kapcsán is - © Fotó: Archív
Debrecen – A por jelentős részének megfogására erdőt ültetnének Debrecen nyugati határába.

Lakások helyett inkább üzleteket, irodákat vagy más funkciókat látna szívesen a debreceni nyugati kiskörút mentén épülő új társasházak alsó részein a város főépítésze. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésben az olvasható, hogy az Antall József és a Tisza István utcákban a már elkészült új épületek kizárólag lakófunkcióval valósultak meg. A tervezett módosítás célja, hogy ezen egyhangúság megszűnjön. Gábor István javaslatára ezért úgy módosítanák a vonatkozó szabályozást, hogy a kiskörút nyugati szakaszának mindkét oldalán lakásokat csak 7 méteres magasság fölött lehessen létesíteni. A rendelet nemcsak az Antall József és a Tisza István utcákra, hanem a nyugati kiskörút leendő utolsó, harmadik szakaszára, vagyis a Cserepes utca nyugati oldalára is vonatkozna.

Erdő a nyugati részre

Egy másik közgyűlési előterjesztés szerint az önkormányzat a nyugati városrészben egybefüggő, porszűrő hatású zöldfelületet alakítana ki. Ez a jövőben véderdőfunkciót töltene be, amely rekreációs célokat is szolgálna. A területen információs táblákkal, utcabútorokkal ellátott tanösvényeket, sétányokat alakítanának ki.

A táblákon a levegő minőségének védelmével kapcsolatos információkkal szólítanák meg az embereket, hogy elkötelezettek legyenek a város levegőminőségének védelme iránt.

A helyszínen mobil mérőállomással történne a szálló por és egyéb légszennyező anyagok mennyiségének mérése. A projekt futamideje 8 év.

6960-ról 7013-ra növelné a debreceni önkormányzat a városi fenntartású óvodákban igénybe vehető férőhelyek számát. Jelenleg a debreceni lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, óvodaköteles korú gyermekek felvételét az önkormányzat biztosítani tudja. Sőt, a várható gyermeklétszámot meghaladó férőhely áll rendelkezésre jelenleg az önkormányzati óvodákban – olvasható az anyagban.

Azt írják, a férőhelyek számának növelésére ennek ellenére egyrészt azért van szükség, mert a szülők gyermekük óvodáztatását sok esetben már két és fél évesen kérelmezik, amire lehetőségük van. Másrészt Debrecenben az igényekhez képest kevés a bölcsődei férőhely. A gyermeket nevelő édesanyák munkába állását ezzel az intézkedéssel igyekszik segíteni az önkormányzat. Amennyiben elfogadják az előterjesztést, az Alsójózsai Kerekerdő Óvodában, a Faragó utcaiban, a Homokkerti Pitypang Óvodában és a Liget Óvoda Tessedik Sámuel Utcai Telephelyén növelnék a felvehető gyermekek számát. Az anyagból az is kiderül: az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát felújítják, az intézmény csoportszobáinak alapterületét is bővítve. A beruházás befejezésének határideje június 30.

OCs