Kevesebb képviselő, nagyobb felelősség

Ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek a parlament döntése alapján.

Budapest, Miskolc. Az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést, mert nem tartotta helyesnek, hogy alig pár hónappal a választások előtt módosítják a szabályokat. Hozzátette: a szükséges ajánlószelvények számát nem növelni kellene, hanem meg kellene szüntetni a rendszert. A törvényjavaslatot a Jobbik is kifogásolta, és szintén elfogadhatatlannak nevezte, mert szerintük a kisebb szervezetek nem fognak tudni „rajtkőhöz” állni. Az egyik előterjesztő, a fideszes Kósa Lajos szerint nem szűkítik a jelöltállítás feltételeit, és a törvényjavaslatról konzultáltak az önkormányzati szövetségekkel is. Hozzátette: a szövetségek támogatták és jónak tartották a javaslatot.

Megérett az idő

A törvénymódosítás lehetséges következményeiről kérdeztük Fazekas Csabát, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatóját. Mint fogalmazott, a túlméretezett magyar önkormányzati rendszer reformjára valóban megérett az idő, ezt lényegében minden politikai párt elismerte. A karcsúsítás részletei azonban vitákat váltottak ki, mert nem az önkormányzatok, hanem csak az önkormányzati képviselők száma csökken, illetve a jelöltállítás feltételei módosulnak, ennek pedig az ősszel bizonyosan lesznek nyertesei és vesztesei, hangsúlyozta Fazekas Csaba, hozzátéve: csak a gyakorlati működés fogja eldönteni, hogy a kisebb testületek hatékonyabban működnek-e majd, ugyanis egyaránt benne van a rendszerben, hogy a testületi viták, a döntés-előkészítés ideje lerövidül, de értelemszerűen benne van a gyakoribb hibázás lehetősége is. Ezért biztos, hogy az új képviselőknek több munkájuk lesz, újabb szakterületekkel kell megismerkedniük, ezzel arányban felelősségük is megnő.

Van elég idő

A változtatás nem egyszerűen adminisztratív jellegű, hívta föl a figyelmet a szakember, hiszen megváltozott feltételek mellett kell az önkormányzatoknak lényegében ugyanazon feladataikat ellátniuk. Az önmagában nem probléma, hogy néhány hónappal a választások előtt módosulnak ezek a szabályok, hiszen a rendszernek van elég ideje a felkészülésre. Gondot a választási eljárás reformja jelenthet, hiszen a részletek egyértelműen a nagy pártoknak, különösen az erős önkormányzati háttérrel rendelkező Fidesznek kedvez.