Kevesebb kamion Debrecenben

Akt.:
Kevesebb kamion Debrecenben
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Kósa Lajos azt kéri a minisztériumtól, hogy épüljön meg az M35-ös görbeházi lehajtója.

A 13 ezer Józsán élőnek nemcsak az okozott, zaj és rezgés megszűnése miatt fontos, hogy mostantól mentesülnek a nagy kamion forgalomtól, hanem azért is mert így kisebbek lesznek a reggeli forgalmi dugók. Ráadásul kevesebb balesetveszélyes helyzet alakul ki és mérséklődik a környezetszennyezés is – jelentette ki Balázs Ákos, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője akkor amikor azt jelentették be az illetékesek, hogy szerda óta nem használhatják a 20 tonnánál nehezebb járművek a 35-ös főút Debrecenbe vezető szakaszát.

Hajdúböszörmény csatlakozna

Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója ezt azzal egészítette ki, hogy egy kamion körülbelül akkora károkat okoz az útban mint 10 ezer személyautó. Vagyis út fenntartói szempontból is előnyös a súlykorlátozás.

– Mivel Hajdúböszörményt 3-3,5 kilométer hosszan szinte kettévágja a 35-ös főút, kezdeményezni fogom, hogy nálunk is vezessenek be a józsaihoz hasonló, a kamionokra vonatkozó tiltást – közölte Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a tájékoztatón.

Görbeházi lehajtó

– Azt kérjük az illetékes minisztériumtól, hogy épüljön meg a korábban tervezett, de a mai napig meg nem valósult görbeházi sztráda lehajtó, amely közvetlen autópálya összeköttetést teremtene Debrecen és Nyíregyháza között – számolt be a józsai sajtótájékoztatón Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő. Elmondta: ennek hiányában az aki most autópályán Debrecenből Nyíregyházára, vagy onnan ide szeretne jönni, annak egészen a polgári csomópontig el kell mennie, csak ott tud a célja felé fordulni. Így nagy kerülőt kénytelen tenni. Indoklása szerint a beruházásra azért is szükség lenne, mert az M3-as hamarosan egészen az ukrán határig elkészül, így az onnan dél – Debrecen – felé érkező kamionok ezt az utat használhatnák.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a görbeházi csomópont megépítését korábban a szocialista kormány „fújta le”. Az ehhez szükséges pénzt inkább a polgári pihenőparkra költötték, mely azóta is kihasználatlanul áll, ráadásul a létesítmény csak nehezen megközelítő – vélekedett.

A kormánypárti politikus végül kijelentette: szerintünk most eljött az ideje annak, hogy a másfél milliárd forintba kerülő görbeházi autópálya leágazás végre megvalósuljon.

HBN-OCs
hirdetés