Kevesebb, de jobb árú lesz idén a búza

Akt.:
Kevesebb, de jobb árú lesz idén a búza
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A tavalyi 5,2 millió tonna helyett idén országosan 4,6,-4,8 tonnás termésre lehet számítani.

A szokásosnál hamarabb, mintegy két héttel korábban kezdődött el a búza aratása a megyében. Idén az elmúlt éveknél valamelyest rosszabb termésre számítanak a gazdák, emellett azonban várhatóan magasabb lesz a búza ára.

Az időjárás lehet az oka

– Az áprilisi nyárnak köszönhetően a búza a szokásos magasságának mintegy a kétharmadára nőtt meg, mivel a meleg és az aszály miatt inkább a maghozás volt a fontos. A növények ugyanis kedvezőtlen viszonyok között arra törekszenek, hogy biztosítsák a fajfenntartást, és mihamarabb teremjenek, ezért fordulhatott elő az, hogy a vártnál korábban arathatnak a gazdák – hangsúlyozta Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Hamarosan az összes árpát betakarítják a földekről, míg a búzát június 20-a körül kezdték el aratni. Ez a korai időpont nem feltétlenül jó jel, hiszen ez azt jelenti, hogy valamilyen külső tényező miatt a növény nem a megszokott módon fejlődött. Véleménye szerint idén a már említett okokra vezethető vissza a korai aratás, ami miatt vélhetően kevesebb termésre is számíthatunk, mint ahogy azt tavasszal vártuk.

– Az időjárás nagyban befolyásolja, hogy mikorra érhet véget az aratás, de úgy gondolom, hogy ebben az évben július 10-re már végzünk vele, ami azt jelenti, hogy szinte két héttel hamarabb kerül a raktárakba a termés. A búza fajtától függően máskor érik be, így azokat, amelyeknek még nagyobb a nedvességtartalma, nem lehet betakarítani. Ezt ma már különböző műszerek segítségéven nagyon hatékonyan meg tudjuk állapítani. Reméljük, hogy nem lesz sok eső, mivel az a magok minőségét ronthatja. A takarmánybúza esetében ennek nincs akkora jelentősége, viszont a különböző fertőzésekre jobban kell figyelni – részletezte Örvendi László.

A minőség nem romlott

Az elnök kifejtette, a májusi eső a növekedést már nem segítette, így a búzának körülbelül 5-6 centiméteres kalásza van, ezért kevés magot teremtek, viszont azok elég jól kifejlődtek, valamint egészségesek is, amennyiben a növényvédelemről megfelelően gondoskodtak a gazdák.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. ügyvezetője egyetértett ezzel az állítással, az ő tapasztalata is az, hogy maga a termés nem lesz túl sok, viszont a magok teltebbek és gömbölyűbbek lettek, mint ahogy arra számíthattak az időjárás alapján. Hangsúlyozta, abban reménykedik, hogy mind a megyében, mind az országban közepes mennyiségű termés lesz.

Elmondta, az eddig hozzájuk beérkezett és megvizsgált búza alapján a minőségre nem lehet panasz, ugyanis az nagyon hasonlít a korábbi években megszokotthoz, így az őrléssel nem lesz gondjuk. Hozzáfűzte, a raktáraikat már felkészítették arra, hogy átvegyék a termelőktől a gabonát. Idén előreláthatóan mintegy 100 ezer tonna búzát szeretnének felvásárolni és őrölni, mivel ebből a mennyiségből már ki tudják szolgálni az összes vevőjüket.

Az ár még kérdéses

A búza ára még egy igen kritikus kérdés, nem lehet még pontosan tudni, hogy mennyibe is fog kerülni. Az elnök elmondta, egy mázsa takarmánybúzáért olyan 4,5 ezer forintot adhatnak majd a kereskedők, míg az étkezési minőségű búzának az ára 5 ezer forint fölött kellene, hogy legyen. Lakatos Zoltán szerint egyértelmű, hogy magasabbak lesznek az árak, mint korábban, de pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyivel, azonban napokon belül kiderülhet, hogy mennyibe is fog kerülni. Az árakat nagyban befolyásolja a forint-euró árfolyama, a gyengébb forint pedig az exportot segíti, ebből kifolyólag pedig valamiféle drágulásra lehet számítani.

– Balogh Réka –


Alacsonyabb lehet idén a globális búzatermés
Hódmezővásárhely-Batida - A tavalyinál néhány százalékkal alacsonyabb lehet a globális búzatermés idén, de a hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható; a magyar termelők számára biztató, hogy Oroszország idei exportja csökken és Romániában, valamint Bulgáriában is kevesebb lesz a ...