Kevés új cég van az építőiparban

Kevés új cég van az építőiparban
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A magas és növekvő megszűnési ráta 2014 év eleje óta gyakorlatilag töretlen.

A megelőző havival hajszálra megegyezően összesen 645 cég szűnt meg októberben az építőiparban Magyarországon. „Az ágazatban zajló megtisztulási folyamat tempóját jól mutatja, hogy míg idén negyedik alkalommal emelkedett hatszáz fölé a törlések száma, korábban egyetlen ilyen hónap sem volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Miért a sok törlés?

„Nem a sok megszűnéssel, hanem az alacsony cégalapítási kedvvel van probléma” – mondja Pertics Richárd. A nagyszámú törlés annak eredménye, hogy a cégbíróság – komolyan véve feladatát – az elmúlt egy évben számtalan olyan vállalkozást ítélt kényszertörlésre, amelyik már ránézésre sem működött. Ez azonban nem húzta vissza a szektor teljesítményét, egyszerűen csak kipucolta a piacot. Párhuzamosan ugyanakkor egyre kevesebb cég alakult, ami egy darabig ugyancsak egészséges folyamatnak volt tekinthető, hiszen az építőiparban – a gazdaság legfertőzöttebb ágazataként – sok volt a cégvezetés által csődbe, felszámolásba vitt és adósságokkal megszűnő vállalkozás. Ennek megfelelően a 2011-ben még ötezer feletti cégalapítás a következő években, ahogy szigorodtak a cégvezetők felelősségét megállapító jogszabályok, 3000-3500-ra csökkent. Idén október végéig azonban csak 2400 céget alapítottak, és számuk az év végéig még úgy sem éri el a háromezret, hogy a kormányzat meglebegtette a jelentős áfacsökkentés lehetőségét.

Szakember kellene

„Nemcsak a rendelésállománnyal van most már gond, hanem azzal is, hogy egy komoly vállalkozás alapításához hiányoznak a személyi feltételek is – véli az Opten igazgatója. Az elvándorlás az építőiparban a vendéglátáshoz hasonló méreteket ölt: általános a szakemberhiány a szakmában, komplett munkafolyamatokhoz hiányzik a munkaerő. – Ágazati szereplők szerint villanyszereléshez és gépészethez alig találni embert, de több más szakipari tevékenységben is jelentős a munkaerőhiány, a magasabb béreket pedig lehetetlen lenne érvényesíteni a megrendelőknél” – mondja Pertics.

HBN

Címkék: ,