PR cikk

2020.04.07. 08:27

Így küzdj a gyerekkori elhízás ellen!

Régebben még csak az amerikai gyerekekről lehetett azt hallani, hogy mennyire elhízottak, de ma már egyre többször jön velünk szembe annak a híre, hogy a magyar gyerekek többsége is túlsúlyos. Az egészségtelen és rendszertelen étkezésen túl, a generációjukat „sújtó” számítógépes-tabletes-mobilos korszak sem kíméli őket.

Ma már egyre kevesebben vannak, akik a kerékpározást vagy az ugróiskolát választanák egy profi számítógépes játék helyett. Így pedig a szülőknek is jócskán fel van adva a lecke. Mit kezdjenek elhízott gyermekükkel? Hogyan vegyék rá egy aktívabb, egészségesebb életre? Hogyan vegyék fel a harcot a gyerekkori elhízással szemben? Diéta és koplalás helyett mi az az út, amivel formában tudják tartani csemetéjüket?

Szülőként az a feladatunk, hogy megtaláljuk számára azokat a mozgásformákat, amelyek nemcsak fitten tartják, de szórakoztatják is. Ha a tornaórákon nem éri elég sikerélmény, ha egyébként mindig ügyetlennek érzi magát, otthon kell tennünk azért, hogy mihamarabb megtapasztalja, hogy a rendszeres mozgás igenis jó, mókás és sikerélményük is lehet benne.

1. Trambulin

A legtöbb gyerek imád ugrálni, trambulinozni pedig az egyik legjobb dolog a világon. Felpörgeti a vérkeringést, az anyagcserét, javítja az egyensúlyérzéket, jót tesz az izomzatnak, mindezek mellett pedig remek szórakozás is. A trambulin árak igen széles skálán mozognak, ezért érdemes több helyen is megnézni a kínálatot mielőtt trambulin vásárlásra adjuk a fejünket. Mindegy, hogy egy kisebbet vagy óriás trambulint veszünk, a biztonságos rögzítés mellett a védőhálóra is gondoljunk.

2. Falmászás

Ma már egyáltalán nem számít extrém sportnak falat mászni, sőt, egészen kicsi korban, már 5-6 évesen is el lehet kezdeni. A beltéri falmászás nemcsak biztonságos, de egy olyasfajta magabiztosságot épít ki a gyerekben, amire később is szüksége lehet. A kicsiknek mászás során intenzív összpontosításra van szükségük, a kezeik és lábaik használatának összehangolására, mert miközben a lábukkal feljebb lépnek a falon, a kezükkel keresniük is kell a fogást, amelybe bele tudnak kapaszkodni.

3. Torna

Bár sokak rémálma az iskolai torna, azonban a játszóterek mellett megjelenő „felnőtt játszótereket”, azaz kültéri fitness termeket imádják a gyerekek. Függeni, csimpaszkodni, lógni, az erőnket kipróbálni, még az esetlenek is szeretik. Ráadásul egyre több YouTube influenszer biztat asaját testsúlyos edzésre. Ehhez pedig nem kell más, mint egy tornaszőnyeg vásárlás biztonsági okokból, és esetleg egy függeszkedő, és máris kész az otthoni felnőtt játszótér, ami belépés a torna világába.

4. Lovaglás

Hogy miért huppanjon a gyermek a kanapéról a nyeregbe? A lovak iránti élethosszig tartó szeretet, a közös munka jót tesz a gyermekkor különböző szakaszaiban. Lovagolni nem csak móka, de igazán nagy motivációs eszköz lehet a fiatalok számára. A lovaglás mind fizikailag, mind szellemileg serkentő a fiatal szervezet számára. Remek módja annak, hogy a gyermekeket friss levegőre csaljuk és aktívabbá tegyük. A lovaglás átmozgatja izmaikat, fejleszti állóképességüket, és fokozza koncentrációs és koordinációs képességeiket.

 

 

(PR cikk)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!