Kettős életet élt az egykori főnyomozó

Debrecen – A vádhatóság szerint üzletszerűen követett el komoly bűncselekményeket.

Házkutatási engedélyt hamisított, a bűntársai számára kiadta a nyomozati jegyzőkönyveket, s több ízben becsapta kollégáit az a rendőr, akinek ügyében pénteken hirdetnek ítéletet a Debreceni Törvényszéken. A férfit – tizenkét társával egyetemben – jelentős értékben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopással és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Dr. Cz. László főnyomozóként a Debreceni Rendőrkapitányság Bevetési Osztályán dolgozott, amikor 2008-ban szoros baráti kapcsolat alakult ki közte és a börtönből akkor szabadult másodrendű vádlott között.

Az ügyészség 13 vádpontban taglalja a vádlottak által elkövetett bűncselekményeket. 2009-ben a tizedrendű vádlottól egy nőismerőse kért segítséget, hogy elhozhassa volt élettársától az ingóságait. Az „értékmentésben” az elsőrendű vádlott is közreműködött. Miután a volt élettárs feljelentést tett, Cz. László szólt a társának, hogy keresni fogja őt a rendőrség. Végül maga ment ki ellenőrzésre, de a történteket nem jelentette.

A vádirat szerint a volt rendőr házkutatási engedélyt is hamisított. Ennek segítségével tulajdonítottak el két, összesen 50 milliós értékűre mondott alkotást. Utóbb kiderült, a festmények a tizedét sem érik.

HBN

További részletek a Napló pénteken megjelenő számában, a bíróság határozatáról pedig a lap szombati számában olvashatnak.