Magyarország

2008.07.01. 19:05

Idehaza nem tiltják be az amalgám tömést

<p>Egyetlen magyart sem mérgezett meg a fogtömése, és nem is kell ettől tartania - állítják az Orvosi Kamaránál. Azok után, hogy az Egyesült Államok gyógyszerhivatala hétfőn károsnak minősítette, és várhatóan hónapokon belül be is tiltja a higany tartalmú amalgám tömést.</p>

Magyarországon tízezrek fogában van a fémötvözetből- hangzott el az RTL Híradóban.

Egyes fogorvosok szerint ha az orvos jól végzi a dolgát, akkor kizárt, hogy később mérgező higany szabaduljon fel belőle. Azt mondják, az amalgám tartósabb is, mint a fogakkal azonos színű és ezért esztétikusnak nevezett műanyag tömés.

Utóbbi ötödével kerül többe az Egészségbiztosítási Pénztárnak, mint a hagyományos tömés. A fogász köteles olyan annyaggal tömni, amilyet a beteg választ. Az amalgámból pedig évről évre egyre kevesebbet használnak: tízből mindössze egy magyar kér ilyet.

Az Orvosi Kamaránál egy nappal az amerikai bejelentés után azt mondják, hogy idehaza nem gondolkodnak a betiltásról. Csak akkor lehet erről szó, ha az egészségügyi világszervezet kér ilyet, vagy ha az Európai Únió parlamentje hoz határozatot róla. Idehaza tízezrek fogában van a amalgám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!