Ketten nem az ételtől kapták el a betegséget

A tisztiorvosi szolgálat eddigi vizsgálatai szerint csak két olyan beteg van, akik nem a diós kocka fogyasztása miatt kapták el a szalmonellafertőzést Szombathelyen és még egy településen, Sén – tudta meg a Független Hírügynökség az országos tisztifőorvostól. A két érintett páciens fertőzött embertől kapta meg a kórt.

Az utolsó adatok szerint 386-an betegedtek meg eddig szalmonella baktériumtól Szombathelyen és Sén, a tisztifőorvos szerint ez a szám még csekély mértékben nőhet. A tisztifőorvos ugyanakkor leszögezte: nincs járvány Szombathelyen és környékén.

A szombathelyi szalmonellafertőzés miatt eddig 4-en haltak meg, mindannyian más, súlyos alapbetegségekben is szenvedtek.

A szalmonellafertőzés emberről emberre csak úgy terjedhet, ha egy fertőzött ember ételkészítés előtt nem mos kezet, vagyis a széklettel terjedő baktérium a kezéről kerül egy olyan ételben, amit aztán valaki más elfogyaszt – mondta Bujdosó László. A tisztifőorvos hozzáttette: erre gyakorlatilag nagyon kevés az esély. A tisztiorvosi szolgálat egyébként kikérdezéses vizsgálatot végez annak kiderítésére, hogy az eddig talált két megbetegedés mellett van-e még olyan páciens, aki nem közvetlenül a süteményből kapta a betegséget.

A szalmonella emberről emberre történő terjedését legkönnyebben úgy lehet megelőzni, ha a fertőzöttek minden WC-használat után kezet mosnak – tette hozzá a tisztifőorvos.