Ketten meghaltak a kínai repülőgép-eltérítés gyanúsítottjai közül

Peking, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A múlt héten Kínában megkísérelt repülőgép-eltérítés gyanúsítottjai közül ketten a repülőgépen szerzett sérüléseik következtében a kórházban meghaltak – értesült hivatalos forrásból a Global Times című kínai napilap.

 

A Tianjin Airlinesnak az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen Hotan városából a terület székhelyére tartó járatán a múlt hét pénteken a személyzet és az utasok meghiúsítottak egy gépeltérítést, hat támadót ártalmatlanná tettek. A dulakodásban legkevesebb tízen megsérültek.

A Global Times helyszíni információi szerint az elfogott gyanúsítottak közül ketten öncsonkítást követtek el és kórházba kerültek. A gépeltérítők pontos kilétét még nem közölték, csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy életkoruk 20-tól 36 évig terjed, s valamennyien Kasgár (Kashgar) városból származnak.

A gépen 92 utas és 9 fős személyzet tartózkodott; az utaslistán hat rendőr neve szerepelt. A szemtanúk beszámolója szerint a támadók egy alumínium mankó darabjának segítségével be akartak törni a pilótafülkébe, illetve robbanóanyagot akartak meggyújtani, de a rendőrök közbeléptek.

A lapnak hivatalos forrásból is megerősítették, hogy a gyanúsítottaknak sikerült robbanóanyagot a fedélzetre csempészniük. Más források szerint a gépen talált anyagok vizsgálata még tart.

Az ügyben tovább folyik a nyomozás, Hszincsiangban állítólag megerősítették a repülőtereken az ellenőrzéseket. Sanghaj két repülőterén a hét végétől ugyancsak megszigorították a biztonsági vizsgálatot, az utasoknak le kell venniük cipőjüket és nadrágszíjukat is meg kell lazítaniuk.

Februárban 13 ártatlan civil áldozata és sok sebesültje volt egy kasgári – késekkel, baltákkal felfegyverzett – csoport utcai ámokfutásának. A rendőrség hét támadóval végzett.

2011 júliusában szintén Kasgár városában egy hétvégén késelés következtében legkevesebb 14 ember halt meg, közülük 10 szintén békés járókelő volt. Egy alkalommal két ujgur férfi autóval a tömegbe hajtott, majd hat embert halálra késelt, 28-at megsebesített.

2009 júliusában közel 200 halálesettel járó kiterjedt – rombolással, gyújtogatással kísért – etnikai zavargások voltak Urumcsiban. A halottak túlnyomó többsége han kínai volt. Kasgárban akkor több száz fős tüntetést jelentettek.

Egy évvel korábban, a nyári olimpia idején – szintén a pakisztáni határtól néhány órára lévő Kasgárban – merényletet követtek el egy rendőrállomás ellen, aminek következtében 16 rendőr halt meg.

Hszincsiangban hivatalos adatok szerint a lakosság több mint 40 százaléka tartozik a muzulmán vallású, törökkel rokon nyelvet beszélő, őslakos ujgur etnikumhoz. A kínai hatóságok szerint az újra és újra előforduló támadások, erőszakcselekmények háttérben szeparatista szervezetek állnak.

 

 

ktp \ kto \ kho

 

MTI