Helyi közélet

2017.07.14. 12:00

Magas csúcsok és mély szakadékok közt gyógyít egy debreceni orvos

Debrecen - Akinek szilárd háza, jakja és pár kecskéje is van, már egészen módosnak számít.

Debrecen - Akinek szilárd háza, jakja és pár kecskéje is van, már egészen módosnak számít.

A Climbing for Christ („Mássz Jézusért”) tagjai árvaházat támogatnak Nepálban, Malawiban, orvosi rendelőt Haitin, imaházat Peruban, lakóházakat Indonéziában, árva és családos gyermekrabszolgákat vásároltak ki és szabadítottak fel, éhezőket segítenek, a nepáli földrengést követően pedig a károsultakon segítettek a hegyi falvakban házaik újjáépítésében és élelmiszer-adományokkal.

A szervezet tagsága 62 országból tevődik össze, közöttük két magyar is van, egyikük Nitkovszki Eduárd orvos, a debreceni Szappanos utcai baptista gyülekezet tagja, aki rövidesen újra útra kel. „Három évvel ezelőtt hegymászással kapcsolatosan keresgéltem az interneten, akkor találtam rá a Climbing for Christ honlapjára, felvettem velük a kapcsolatot, és 2015-ben már tagja is lehettem egy tibeti expedíciónak. A társaimmal Katmanduban csatlakoztunk a többiekhez, illetve helyi kalauzunkhoz, az ottani misszió vezetőjéhez. Együtt indultunk tovább, belföldi repülővel a 3000-4000 méter magasan fekvő Humlába. A gép épp akkora volt, hogy hatfős csapatunk és csomagjaink elfértek rajta, körülbelül ugyanennyi helybélivel együtt, a repülőtér pedig a helyi viszonyoknak megfelelő, igen rövid kifutópályával, egyik végén heggyel, a másikon szakadékkal. Valóban az Indiana Jones-filmek hangulatát idézte.”

Megfizethetetlen egészség

„Az út további részét gyalogosan folytattuk, a nagyobb csomagjainkat szamárháton szállítottuk. A napközbeni 13-14 fokos hőmérséklet erős UV-sugárzással és ritkább levegővel párosult, de éjszakára mínusz 10 fokig is lehűlt a levegő. Egy táskával és egy hátizsákkal utazunk, ezek súlya együttesen sem haladhatta meg a 30 kilót, és a mi dolgaink mellett bele kellett férjenek a helyi lakosoknak vitt gyógyszerek, vagy a napelemes hangos Bibliák is. Így gyalogoltunk 6-8 órát, komoly szintkülönbségekkel tarkítva, ilyen távolságra vannak egymástól ugyanis a települések.”

Az ottani falvakban 100-150 ember él, jellemzően több generáció egy fedél alatt. A fiatalabbak próbálnak gondoskodni az idősekről, jellemző a sok gyermek. Akinek szilárd háza, jakja és pár kecskéje is van, már módosnak számít. Az idősebbek jórészt írástudatlanok, az iskolázottság nagyon nagy érték, a szülők igyekeznek taníttatni a gyerekeiket, bár iskola többnyire csak a tartományközpontban van. Egészségügyi ellátás gyakorlatilag nincs, csupán a főbb városokban kisebb kórházak, ahol az ellátásért fizetni kell, a helyiek számára akár teljesíthetetlen összegeket is. Emiatt a Nitkovszki Eduárdék által vitt gyógyszereknek és orvosi segítségnek módfelett örültek.

Érzi az elhívást

Bármilyen meglepő, a Himalájában gondot jelent ivóvízhez jutni. Elsődlegesen a rossz higiéniás körülmények miatt, amelyen a monszun nagy esőzései tovább rontanak.

A földrengés után víztisztító berendezésekre gyűjtöttünk adományokat. A Szappanos utcai baptista gyülekezet és az egyik debreceni református közösség lelkipásztora által felajánlott összegből a helyi misszió vezetője Katmanduban szerzett be egyet.”

Amikor megtudták, hogy orvos, rögtön megjelentek az ellátásra szorulók. „Elkezdődött az a sajátos betegellátás, amihez a feltételek teljességgel hiányoztak, a nálunk lévő gyógyszerekre és szaktudásunkra, hitünkre támaszkodhattunk. A betegek között voltak, akiket ízületi fájdalom gyötört, de találkoztunk súlyos tüdőgyulladással is. Elláttunk sebet, amennyire lehet, csökkentettük egy középfül-gyulladásos panaszait, de várandós asszonyt is vizsgáltunk. Este vetítést tartottunk, Jézus életéről szóló filmmel hirdettük az evangéliumot. Ezen alkalmakon részt vett a falu apraja-nagyja, voltak, akik utána kérdeztek is a látottakról.”

A debreceni orvos azt mondta, szervezetük igyekszik évente legalább egyszer-kétszer csoportot küldeni oda, ahol jártak korábban. Így idén ősszel ismét indulnak Nepálba. Ő maga az őszi misszióhoz szeretne csatlakozni, mint fogalmazott, érzi az elhívást, és tudja, a térséget sújtó korábbi földrengés csak rontotta az amúgy is nehéz életkörülményeket, azaz komoly szükség van a munkájára. Ezúttal egy közép-nyugati régió négy-öt faluját, tanyaközpontját keresnék fel, segíteni a rászorulókon.


Víztiszítókat vennének

Nitkovszki Eduárdék örömmel fogadnak felajánlásokat. Elsősorban telekommunikációs eszközökre volna szükségük, mert bármilyen hihetetlen, Nepálban adott a mobillefedettség, így a tabletek, telefonok a falusiak számára kapcsolatot biztosíthatnak az oktatási, egészségügyi intézményekkel, missziós központokkal. Kellene gyógyszer (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, antibiotikum), a seb­ellátáshoz fertőtlenítőszer, kötszer, illetve készpénz további víztisztító berendezésekre, tablettákra. Az egyszerű családi víztisztító szűrők darabja 45, a hordozható expedíciós víztisztító berendezésé (elfér egy hátizsákban), 1500 dollár, ám egy egész falu átmeneti vízszükségletét meg lehet vele oldani, és földrengések esetén is bevethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában