Kétszer ad az, aki lassan ad!

Debrecen – Március 31-ig kamarai díjrendezés; a késők duplán fizetnek. A határidő lejárt.


Érdemes volt idejében rendezni az 5000 forint összegű kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényleges végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját.

Adók módjára

A március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV. „Tényleges végrehajtás indul a nemfizetők ellen és a NAV a tartozáson felül további 5000 forint végrehajtási díjat is felszámít. Kibúvó sincs, hiszen az adóhatóság a kamarák által átadott tartozások jogosságát nem mérlegelheti, ráadásul a végrehajtás megindításának ténye a cégnyilvántartásba is bekerül” – foglalta össze Dr. Borsy János szakjogász.

Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítását is. A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz: a 2012. január 1-től életbe lépett rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000 forint kamarai hozzájárulást fizetni, a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat térítésmentesen nyújtani.

HBN