Kétszázmilliós labor, fiatal személyzettel

Összetétel-vizsgálat, 21. századi módra
Összetétel-vizsgálat, 21. századi módra - © Fotó: Matey István
Debrecen – A cívisvárosi egyetem hallgatói 21. századi körülmények közepette folytathatják kutatásaikat.

A hallgatók a legkorszerűbb nagyműszerekkel, megújult környezetben dolgozhatnak a felsőoktatási intézményben, miután a Debreceni Egyetem Természettudomány és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriuma jelentős, 200 milliós támogatásban részesült.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Karának dékánja a csütörtöki hivatalos átadón rövid beszédében megköszönte ezt a nagyszerű lehetőséget, emellett sok sikert kívánt az eszközök felhasználóinak.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Előnyös megállapodás

– Mindegyik fél számára előnyös megállapodást kötöttünk, amelynek köszönhetően 21. századi műszerpark áll intézményünk rendelkezésére. A laboratórium működtetését egy fiatal gárda végzi. Az eszközöknek köszönhetően a diákok környezeti, állati és humán eredetű mintákat vizsgálhatnak abból a szempontból, hogy milyen elemek alkotják ezeket – fogalmazott Fábián István, a DE TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője.

A jövőbe fektettek be

– Amikor megtapasztaltuk a Debreceni Egyetemen jelen lévő lelkesedést és elkötelezettséget, egyből tudtuk, érdemes ide pénzt fordítanunk. Az együttműködést gyakorlatilag úgy foghatjuk fel, hogy a jövőbe invesztáltunk. Olyan műszereket is biztosítottunk, amelyek kereskedelmi forgalomban még nem kaphatóak.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Ennek fényében a hallgatók minden igényt kielégítő laboratóriumban segíthetnek a gépek fejlesztésében – osztotta meg álláspontját az eszközöket szállító társaság ügyvezető igazgatója, Gáspár István. A bútorokat egy másik gazdasági társaság adta, a cég képviseletében Tétényi Pál szólalt fel az eseményen. Szerinte a megújult miliőben gyakorlatilag mindenki örömmel lát majd a munkához.

HBN–BÁ