Nagyvilág

2008.06.04. 19:52

Rendkívül veszélyes a földrengés-tónál kialakult helyzet

<p><text>Kína - Elérte a kritikus szintet a kínai földmozgás nyomán keletkezett Tangjiashan földrengés-tó vízszintje - közölték szerdán a helyi hatóságok, amelyek "rendkívül veszélyesnek" minősítették a kialakult helyzetet. </text></p>

A helyszínen tartózkodó katonák napok óta azon dolgoznak, hogy ellenőrzés alatt tartsák a több mint 80 ezer úszómedence vízmennyiségét magában foglaló tó miatti fenyegetést.

Néhány nappal ezelőtt a kínai hatóságok arról számoltak be, hogy egy elvezető csatornával sikerült megakadályozni, hogy a tó kilépjen a medréből. A vízfelület a május 12-én pusztított földrengés után alakult ki, miután a földcsuszamlások gátat képeztek a folyó vizének. A földrengés-tó áttörésétől tartva csaknem 200 ezer embert evakuáltak eddig az otthonaikból.

Liu Ning, a kínai vízügyi minisztérium főmérnöke kedden már arra figyelmeztetett, hogy a földrengést követő utórezgések miatt bármelyik pillanatban átszakadhat a hatalmas víztömeget feltartóztató természetes gát, és a tó vize eláraszthatja az alacsonyabban fekvő területeket. "A térségben továbbra is érezhetők utórezgések, és különösen a Richter-skála szerinti 6-os erősségűnél komolyabb rengések veszélyeztetik a biztonságot" - mondta Liu. A főmérnök szerint a tó környékén végzett megannyi munka és óvintézkedés ellenére a helyzet "rendkívül veszélyes".

A Kína délnyugati részén fekvő Szecsuan tartományt május 12-én megrázó, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés halálos áldozatainak száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint megközelítette a 70 ezret, miközben majdnem 18 ezer embert tartanak eltűntként számon, és mintegy ötmillióan váltak hajléktalanná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!