Kétszázezer laptop a palesztin menekülteknek

Kétszázezer hordozható számítógép adományozását kezdte meg a palesztin menekültek segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA). A laptopokat a Hamasz irányítása alatt álló Gáza-övezetben a menekülttáborokban tanuló iskolás gyerekeknek adják.

Az UNRWA célja, hogy a gyerekeket és tanáraikat számítógépekkel kössék össze, hogy válsághelyzetek idején is tudják folytatni tanulmányaikat. A programot több jótékonysági szervezet is támogatja, ezek egyike a One Laptop Per Child, amelynek célja, hogy minden gyereknek jusson számítógép. Az UNRWA a tervek szerint a 2012-es év végéig összesen félmillió ilyen eszköz szétosztását tervezi.

Bár a Gáza-övezet határait 2007 júniusában, a szélsőséges Hamasz szervezet hatalomra jutása után Izrael lezárta, de az UNRWA szállíthat humanitárius segélyeket. Az ENSZ szervezete biztosítja az egészségügyi szolgáltatást és az oktatást is a mintegy 4.7 millió palesztinnak, akik a Gáza-övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában élnek. A Gáza-övezet lakosságának kétharmadát, több mint egymillió embert tekintenek menekültnek.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,