Kétszáz munkehelyet teremt a Komádiban épülő börtön

Akt.:
Itt épül börtön Komádiban
Itt épül börtön Komádiban - © Fotó: Égerházi Péter
Komádi – A börtön 200-250 munkahelyéből biztosan jut majd a helyieknek is.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán a legtöbb elmarasztalást a túlzsúfolt börtönök, a fogva tartottak körülményei miatt kapta Magyarország, s ezzel együtt igen sok kártérítést kellett kifizetnie az államnak. Erre hívta fel a figyelmet dr. Vitányi István csütörtökön a komádi börtön létesítéséről tartott sajtótájékoztatón.

Típusterv alapján nyolc helyen

A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy az említett problémák megoldására már 2011-ben született kormányhatározat, amely a férőhelybővítést tűzte ki célul. Ennek része a tavaly januárban meghirdetett pályázat, amire 40 település jelentkezett. Eszerint 2019-ig nyolc 500 férőhelyes és egy kétszer ekkora büntetés-végrehajtási intézetet hoznak létre főleg a Dunától keletre eső országrészben. Az első körben már tavaly eldőlt, hogy melyik öt városban épülhet börtön, és idén a második körben Komádi is a nyertes pályázók közzé került. Hozzátette, április 19-én járták be az illetékesek a több mint öt hektáros területet, ahol majd a börtön felépülhet, és megfelelőnek találták. Bár szoros a határidő az előkészítésre, hiszen az önkormányzatnak év végéig kell teljesítenie a vállalt feladatait, de ez nagy lehetőség Komádinak, hiszen 200-250 új munkahely jön létre, és ha a speciális voltukból fakadóan ezeknek csak a kisebb hányadát kaphatják a helyiek, akkor is jól jár vele a település.

Átadás, két év múlva

A honatya elmondta még, hogy mind a nyolc börtön egyforma lesz, még ha valamennyi helyszín adottságait is figyelembe veszik, így egy most készülő típusterv alapján fognak felépülni. Az még pontosan nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni, de elérheti akár az ötmilliárd forintot is – tette hozzá Vitányi István.

A további menetrend szerint 2017 márciusában adják át a területet a közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezőnek, akinek 2018 tavaszára kell befejeznie az építést. A börtönszemélyzet toborzását is megkezdik a jövő évben, s természetesen Komádin kívül a környező településekről, illetve Berettyóújfaluból is számítanak jelentkezőkre. Kiemelte az elmúlt két évtizedben még nem volt példa arra a választó körzetében, hogy ennyi új munkahely teremtődjön egyszerre. Ennek a jelentősége csak a várossá nyilvánításához hasonlítható, a börtönben dolgozó személyzet jelenléte a településen gazdasági fellendülést is fog hozni – tette hozzá.


Fotó: Égerházi Péter Fotó: Égerházi Péter ©

Tóth Ferenc polgármester azt emelte ki, hogy az állami beruházás biztos megélhetést nyújthat többeknek a városban, s ez egy olyan településen, ahol az 5700 lakosból 560 közmunkából él, nagyon nagy dolog. Az önkormányzat rendelkezik a feltételeknek megfelelő elegendő területtel, amely nem fog közvetlenül lakott területhez kapcsolódni, így a pályázat ezen részét, hogy térítésmentesen egy telekként átadják az államnak, könnyedén teljesítik. Az öthektárnyi földön, illetve a környezetében egykor utcák és házak voltak, amikor még a mostani duplája volt a város lakossága – magyarázta a polgármester. Nem lesz nehéz az a feltételt sem teljesíteni, hogy 8-10 szolgálati lakás álljon rendelkezésére az odaköltöző börtönszemélyzetnek, mert most is üresen áll öt, melyeket csak fel kell újítaniuk. Ezt pályázati pénzből fogják megoldani, akárcsak a felépítendő börtönhöz vezető csaknem egy kilométer hosszú út leaszfaltozását.

A látogatókkal sem találkoznak

A tájékoztató után személyesen is megtekintettük a szóban forgó területet, ahol ma még csak fácánok kapirgáltak a leendő foglyok helyén. Az öt hektárt nagyobb részén most zsenge szárú búzát lenget a szél, de az idei betakarítás után megkezdődik az előkészítés. A polgármester a területhez vezető, a település határán futó földutat mutatva elmondja, azon érkeznek majd a látogatók, akik így nem is találkoznak direktbe a városban élőkkel.

Kíváncsi voltam a lakosság véleményére is. A tucatnyi megszólított komádi ember közül csak egy adta a nevét, de az arcát ő sem, viszont készségesen elmondták, mit tartanak a börtönépítésről. A megkérdezettek nagyobb hányada a munkahelyteremtést emelte ki, igaz közülük csak egy asszony mondta, hogy van olyan rokona, aki biztosan jelentkezni fog nevelőnek. Olyannal nem találkoztam, aki ne tudott volna róla, de akadt köztük, aki csak „fél füllel” hallotta, hogy lesz ilyen Komádiban. Az egyetlen névvel nyilatkozó, Micura Vilmos kategorikusan elutasítja a létesítését, mert szerinte nincs annak semmi értelme. Attól fél, valamelyik rossz fiú ki tud majd szökni, aztán kalamajkát csinál, ami nem hiányzik oda. Vélekedését megismerve mosolyogva ingatja a fejét egy másik férfi, aki – nem titkolja – nemrég szabadult a tiszalöki börtönből. A közúti veszélyeztetés miatt 10 hónapra „bevarrt” ember állítja, az „eus” börtönökből nem lehet csak úgy megszökni, attól nyugodtan alhatnak a komádiak.

– Égerházi Péter –


Egy nagy nyolc kisebb

Tavaly augusztus végén a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka arról számolt be, hogy a 13 736 férőhelyre 17 500-17 700 fogvatartott jut, 2019-ig új börtönök építésével és belső fejlesztéssel 6 ezres férőhelybővítést terveznek.

Kunmadarason ezerfős, további nyolc helyen pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet. Az már tavaly eldőlt, hogy az utóbbiak közül négy településen, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón hoznak létre büntetés-végrehajtási intézetet, a fennmaradó négy hely sorsa a közelmúltban derült ki.