Kétségbeejtő állapot a Tócóskertben – féltik a szülők gyermekeiket

Kétségbeejtő állapot a Tócóskertben – féltik a szülők gyermekeiket
Kétségbe esett levél érkezett szerkesztőségünkbe, amely a Tócóskertben élők mindennapjait megkeserítő állapotról számol be.

A gyalogosoknak illetve kerékpárosok számára fenntartott lakótelepet átszövő betonúton a behajtani tilos tábla ellenére száguldoznak nemcsak a személy, de a teherautók is. Az amúgy kellemes környezetben lehetetlenné válik a gyermekkel való közlekedés, hiszen már félnek a szülők is az esetleges tragédiától. Mint ahogy azt látogatónk megírta és helyszíni riportunkból is kiderül a környékbeliek csak babakocsiban tolva tudnak gyermekeikkel a sétányra merészkedni, vagy inkább a zöld területet választják a közlekedésre.

 
A rendőrség válasza a problémára 
 
A Belváros-Tócóskerti Rendőrőrs parancsnoka, Nagy Imre László r. szds. őrsparancsnoktól kapott információk alapján az alábbiakról tájékoztatom.
A Tócóskertben az olvasó által jelzett problémáról, mely szerint a belső járdára, illetve kerékpárútra főként a gyermekek reggeli óvodába szállítása, illetve a tanítás végeztével hazaszállításuk révén felhajtanak egyes autósok, már jó ideje tudunk, melyet megfelelő módon kezelünk is.
Amikor egy-egy lakossági jelzés beérkezik hozzánk (az az olvasó, aki a levelet írta, nem jelzett sem írásban, sem szóban felénk a sérelmére történtekről), haladéktalanul megtesszük a szükséges intézkedéseket. Utoljára 2010. április elején érkezett lakossági jelzés a Tócóskert fent említett szakaszáról, melyre reagálva az őrsparancsnok posztos járőri szolgálatot vezényelt a frekventált időszakra a területre. Vélhetően a folyamatos rendőri jelenlét is tette, hogy a jogsértések visszaszorultak, így május második – mivel semmilyen jogsértést nem tapasztalt a posztos járőr, s nem kellett senkivel szemben sem napokig intézkednie – a szolgálatot az őrsparancsnok megszüntette, tekintettel arra, hogy más helyen jelentkező problémákat kellett hasonló módon kezelnie.
 
Ellenőrzik főként az óvoda, iskola körüli területet
 
Megjegyzést érdemel azonban, hogy a rendőrőrs állománya a délelőtti időszakban 10-12 óra között rendszeresen és visszatérően ellenőrzi főként az óvoda, iskola körüli területet, s ha jogsértést észlelnek, haladéktalanul intézkednek – ebben maga az őrsparancsnok is tevékenyen részt vesz. (A rendőr jogsértés észlelése esetén figyelmeztethet, helyszíni bírságolhat, utóbbi összege 3.000-20.000 forint lehet, illetve szabálysértési feljelentéssel élhet.)
Egy-egy jogsértés állampolgári észlelése esetén az a kérésünk a lakosság felé, hogy azonnal tegyenek jelzést a rendőrség felé, hogy arra lehetőség szerint azonnal reagálhassunk! A területnek saját körzeti megbízottai vannak, akik szolgálati mobiltelefonjukon közvetlenül is elérhetők: Tóth Norbert r. zls (30-339-7339) és Tóth István r. zls. (30-373-5865). Amennyiben jelzést küldenek felénk akár a 107-es, 112-es, akár a fenti hívószámokon a bejelentésre megfelelő módon reagálni fogunk. Az őrsparancsnok célja, hogy a területen a lakosság biztonságát biztosítsuk.
 
 
„Behajtani Tilos!”
 
Az olvasói levélben foglaltak vonatkozásában megjegyezte, hogy már nem áll módjában megmondani, hogy az említett kisteherautó jogszerűen közlekedett-e a járdán, mivel az István út felől az óvodánál kihelyezett „Behajtani Tilos!” tábla alatt van egy kiegészítő tábla: „kivéve áruszállítás”, azaz, ha a kisteherautó áruszállítás miatt ezen a helyen hajtott fel a járdára, akkor ott jogszerűen közlekedhetett. Azt is megjegyezte, hogy ezen közlekedése során természetesen nem zavarhatja a gyalogos forgalmat, be kell tartania a megfelelő sebességhatárt. A területen egyébként mindenhol „Behajtani tilos!” tábla van kitéve, ezen az egy helyen kívül nincs kivétel. Amennyiben az áruszállítás miatti kivételt is szeretnék az ott lakók megszüntetni, a kiegészítő tábla levétele érdekében a szükséges intézkedést a közterület fenntartójánál kell kezdeményezniük, aki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Dr. Juhászné Kiss Katalin r. őrgy. hivatalvezető

 

Kattintson a képre a videóért!Olvasónk levele

Tisztelt Szerkesztőség!
Egy számomra nagy problémával fordulok Önhöz, és kérem a segítségüket!
Én egy 8 hónapos kisfiú anyukája vagyok, és a Tócós kertben lakunk. Minden nap lemegyünk sétálni, és persze a dolgunkat intézni. (séta, posta, bolt) Arra lettem figyelmes, hogy az autósok nem törődnek azzal, hogy a lakótelep területére behajtani tilos, és a sétálásra, és a kijelölt bicikli útra ráhajtanak!
Nem csak engem idegesít ez az állapot, hanem sok más anyukát is, mivel le kell térjünk az útról, mert különben egyes türelmetlen autós még dudálni is képes, hogy térjünk ki előlük, mert sietnének, és amint vissza térnénk az útra, máris le kell ismét térjünk, mert akkora a forgalom! A múlt héten sétáltunk a délelőtt folyamán a barátnőmmel, akinek 3 éves a kislánya, és egy kisteherautó nagy sebességgel majdnem elsodorta a kislányt, aki éppen a babakocsit tolta, amiben benne volt a kisfiam is!
Ha nem kapjuk őket le az útról, még el is sodorta volna, és a sofőr még velünk kezdett el kiabálni, és nem illő szavakkal illetni, és fenyegetőzni! Azóta önvédelmi eszközökkel megyünk le sétálni, és csak akkor, ha nagyon elintézendő fontos dolgunk van! Én úgy tudom, hogy behajtani minden hova tilos lenne, de ez az állapot tűrhetetlen, mert autó pályaként használják az autósok, és néha még nem is lassítanak!
Tisztelettel: Szécsiné