Kétgenerációs “együttszülőket” keresnek!

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Harminc év alatt több mint tízezer párt készítettek fel a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az apás szülésre.

– Az ember életében igazán ritka az olyan mély érzelmekre ható esemény, amelyet a pszichológia csúcsélménynek nevez. Az együttszülés ilyen: hosszú távon kihat a család életére, összekovácsolja az apát, az anyát és az újszülöttet, az édesapa is sokkal jobban kötődik majd gyermekéhez, és gondoskodóbb is lesz, ha ott lehet a születésénél. Ráadásul a baba életében az első két óra különösen fontos – véli Török Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának pszichológusa.

A debreceni klinikán 1984-ben Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász teremtette meg annak lehetőségét, hogy a szülőszobába egy családtag is bekísérje a kismamát. Az együttszülés során a partner érzelmi támaszt nyújt a kismamának, és eloszlatja az anyuka félelmeit, főleg az első szüléseknél. A klinika saját felmérése szerint az édesapák több mint 90 százaléka érzete, hogy jobb apává vált a születés csodájának megélésével.

– Harminc évvel ezelőtt még szakmai körökben sem volt egyértelműen elfogadott az együttszülés, így eleinte kevés nő hozta világra csecsemőjét hozzátartozója jelenlétében. Napjainkban azonban már az újszülöttek háromnegyede születik édesapja jelenlétében – teszi hozzá Török Zsuzsa.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén tizenegyedik alkalommal csatlakozik a májusi Születés Hete rendezvénysorozathoz. Az intézmény rendhagyó beszélgetést szervez abból az alkalomból, hogy az együttszülés 30 éves debreceni történelmében már felkészítették a tízezredik együttszülő párt is.

Ezért olyan családok jelentkezését várják, akiknél az együttszülés már „második generációs”, vagyis a gyermek és az unoka is apás szüléssel látta meg a napvilágot. Az érintettek részvételével kerekasztal-beszélgetést szerveznek, melyen arra keresik a választ, hogyan változott a családközpontú szülési gyakorlat az elmúlt három évtizedben, illetve az egykori együttszülők hogyan élték meg unokájuk érkezését. Jelentkezni a 0630-497-7556-os telefonszámon vagy a klinika honlapján – www.noiklinika.deoec.hu – lehet.

– unideb.hu –
hirdetés