Két római kori arany nyakláncot tártak fel Bulgáriában

Szófia, 2012. július 16., hétfő (MTI) – Két arany nyaklánc került elő római kori sírokból Bulgária dél-keleti részén Debelt, azaz Deultum katonai colonia területén.

A temetkezésekre véletlenül bukkantak, amikor beszakadt a Burgasz és Szredec közötti autóút egy betonszállító alatt, és márványtáblák tűntek elő. A feltárások során két sírt találtak, amelyeket a Kr.u. 2-3. századra datálnak – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

A Nemzeti Történelmi Múzeum régészei szerint igen gazdag temetkezésekről van szó. Az egyik sírban egy férfi nyugodott, akit aranyszállal és -gyöngyökkel díszített öltözékben helyeztek végső nyugalomra. A közelben egy női sírt tártak fel, amelybe az elhunyt mellé két arany nyakláncot helyeztek. Ezeket féldrágakövekkel díszítették, amelyek vésetei a Legyőzhetetlen Napot (Sol Invictus), valamint a mesebeli szörnyet, a baziliszkuszt ábrázolják; utóbbi a kakas, a sárkány és a gyík keveréke volt. A leletek között arany függő, és két bronzpénz is szerepel.

“Debelt az egyik legfontosabb régészeti lelőhely Bulgáriában. A coloniát, azaz a legmagasabb rangú római települést Kr.u. 70-ben alapították leszerelt római veteránok” – közölte Ljudmil Vagalinszkij, a múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a Balkánon 15 római colonia ismert, köztük három Bulgária területén.

“Deultum volt a legkorábbi” – jegyezte meg.

MTI