Két napra Iráz lett dél-bihar közepe

Két napra Iráz lett dél-bihar közepe
Újiráz – Kürtőskalács, főtt kukorica, kenyérlángos, sült kolbász és vásári édességek illata lengte be október második vasárnapján Újiráz központját. Ezen a hétvégén – mint évtizedek óta mindig – a környező településekről is ide özönlik öreg és fiatal egyaránt – tájékoztatta szerkesztőségünket tudósítónk, B. Kiss Andrea.

A programmal teli hétvége már szombat délután megkezdődött a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar és Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulásával.

A katolikus község lakói ünnepi szentmisén is részt vettek a falu jellegzetes templomában. Ezután a falu alapításának 98. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepsége zajlott, ahol beszédet mondott Furák Károly, a község ismételten megválasztott polgármestere és Vitányi István országgyűlési képviselő. Furák Károly Dénes Zoltánt is köszöntötte. Újiráz “Zoli atyája” ugyanis ezüst miséjét ünnepelte, azaz, huszonöt éve szolgálja a katolikus egyházat. 

Számos ajándékcsomagot adtak át

Az elmúlt falunapok tizennyolc évéhez hasonlóan most is ajándékcsomagot adtak át a jubiláló újirázi házaspároknak, az idén született öt gyermekeknek, és annak az egy ifjú párnak, akik idén kötöttek házasságot. A község legidősebb házaspárját, Krizsán Mihályt és Juhász Ilonát, a legidősebb női lakost, Gál Istvánnét, a legidősebb férfi lakost, Hőgyes Lajost is köszöntötték. Az ünnepség után a mindenki által jól ismert Dani papa ( Hagymási Dániel) főztjét kóstolhatta meg bárki, aki megéhezett. A pörkölt elfogyasztása mellé a Megafon együttes játszott jól ismert slágereket.

A mazsorettesek is színpadra léptek még, majd a Békésről érkező Energy Dance Cool Hip-Hop táncszínház ifjú tagjai kápráztatták el a közönséget. Őket követte a Körös Körül Néptánc együttes, az ifjú szeghalmi fiúkból álló Stargazer zenekar és a komádi illetőségű Nextday. A szegedi StandUp együttes és a tűzijáték tarkította az egész éjjel tartó mulatozást.

Másnap az idő is kedvezett a híres irázi búcsúnak, ahol rengeteg ember nézelődött a számtalan vásári sátor között.