Nagyvilág

2008.03.16. 13:37

Az olimpia rendezése veszélyes lehet a kínai vezetésre

<p>Kína - Veszélyes lehet a kínai politikai hatalomra nézve az augusztusi, pekingi olimpia megrendezése - nyilatkozta a Le Parisien című lapnak egy francia sportvezető.</p>

Jean-Luc Rouge, a Francia Dzsúdó Szövetség elnöke szerint hasonlóan az 1980-as moszkvai olimpiához, a pekingi olimpia is arra lesz jó, hogy felnyissa az emberek szemét az országban folyó dolgokra.

"Az olimpia nélkül a világ talán sohasem tudná meg, mi folyik Tibetben" - mondta Rouge a napokban kirobbant tibeti helyzetre utalva. A sportvezető szerint a pekingi olimpia hasonló hatást válthat ki, mint a 28 évvel ezelőtti moszkvai játékok, amelyen az Egyesült Államok nem vett részt a szovjet haderők afganisztáni bevonulása miatt.

"A moszkvai olimpia középpontba helyezte az egész országot. A világ megismerte, milyen körülmények között élnek ott a lakosok és hogyan nyomják el őket a hatalom biztonsági szervei. Szerintem az az olimpia indította el azt a folyamatot, amelynek végén leomlott a berlini fal" - tette hozzá Rouge.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!