2020.04.22. 11:59
Minőségi, jól tárolható zöldségeket termelnek
Tégláson nem használnak felszívódó növényvédő szereket; a megtermelt zöldségféléket a helyi emberek fogyasztják, fontos az egészségük védelme.
Fotó: Kerekes-Bíró Éva
A dolgozók folyamatosan tanulnak, fejlesztenek, és minden munkát igyekeznek idejében elvégezni. Mindezt közmunkában.
Szegedi Attila, a téglási mezőgazdasági közmunkaprogram szakmai irányítója elmondta, az alapvetően közepes vagy inkább gyenge adottságú homokos talajon igazi kis zöldségtermő oázist varázsoltak a város határába.
A jó minőségű és jól tárolható, vegyszermentes zöldségeket két nagy fóliasátorban és szabadföldön termelik.
A termőföld lehető legjobb kihasználtsága érdekében olyan vetésforgót alkalmaznak, amellyel az adott földterületen egymás után akár négy-öt növény is leteremhet. Az önerőből épült sátrak fűtetlenek, a január végi első ültetéseknél még nagyon kell figyelni a vetemény takarására.
Májusban már újkrumpli
– A mezőgazdasági közmunkaprogram 2013 óta működik, egyre nagyobb sikerrel, folyamatos fejlesztések mellett mára a városi konyha zöldségellátását szinte önerőből fedezi. A legjobb termelési eredmény eléréséhez munkát segítő eszközöket szereztek be az elmúlt években – tudtuk meg Jaksi Judittól, a polgármesteri hivatal vezető-főtanácsosától és Némeczki Zoltántól, a gépi és logisztikai irányítás vezetőjétől. A programban a huszonegy mezőgazdasági foglalkozású mellett két csoportvezető és egy adminisztrátor dolgozik.
A földeken Lakatos Ferenc csoportvezető koordinálja a kétkezi munkát. Emellett nagyon sok háttérmunkát is el kell végezni, például a szivattyúkkal, az öntözéssel, szellőztetéssel. A magyar konyha egyik alapvető nyersanyaga a krumpli, ami a téglási konyhán hamarabb jelen van primőrként, mint sok nyilvános piacon. Most is fátyolfólia alatt várja a meleget több száz burgonyafészek, hogy május végére az első újkrumpli felszedhető legyen. A későbbi vetést szeptemberben takarítják be, ebből főznek a városi konyhán – ha jó a terméshozam – egész évben. A sátorban zöldhagyma és a piros hónapos retek – a két korai zöldség – az idén is bőségesen és hibátlanul termett: márciusban felszedhették. A szabadban nőtt vöröshagyma pedig bőségesen ellátja a várost egész évre. Közel ezer négyzetméteren terem 3-4 ezer kiló sárgarépa, jó 2 ezer kiló petrezselyem és több száz kiló zeller.
„Az idényzöldségek beérésének tervezésénél a konyhai felhasználásra tekintettel fokozatosan és változatosan számolnak az egyes fajtákkal.”
A tudatos tervezés mellett is elkerülhetetlen, hogy egy-egy idényzöldségből egyszerre több érjen be, ezért néhány éve építettek, szintén a közmunkaprogramból, egy hűtőkamrát.
Fejes helyett jégsalátát
Többszöri vetéslépcsőben terem a zöldborsó és a zöldbab. A céklát a betakarítás időzítése miatt májusban vetik, hogy őszre ezzel tudják ellátni a konyhát. Főzőtököt tavasszal és nyáron is vetnek. A káposztafélék esetében hosszabb termelési idővel kell számolni, a korai termések április közepére érnek meg, aztán fokozatosan, többszöri elosztásban egészen novemberig biztosított a konyhai ellátás.
Az utóbbi időben teljesen áttértek a fejes salátáról a jégsalátára, hisz az előbbi kényesebb, míg utóbbi tartósabb, tárolhatóbb, tömörebb.
Ezek a zöldségek szabadföldre a borsó és zöldbab helyére kerülnek. A három nagy slágerzöldség a paradicsom, a paprika és az uborka elsősorban a sátorban terem, 2-3 méter magasan felfuttatva a támrendszeren. A magokat már januárban elvetik, június–júliustól októberig ellátja a várost. A régebbi két kisebb kút mellé 2016-ban egy nagy teljesítményű kutat fúrtak, hogy tudjanak öntözni.
A homoktalaj adottságai miatt nem elég a növényfajták jó megválasztásával alkalmazkodni a kondíciókhoz, fontos a folyamatos tápanyagbevitel. A szántás elmunkálásakor már bedolgozzák a zöld komposztot és a műtrágyát. A talaj gyenge megtartó képessége miatt kapáláskor is szükséges további tápanyagbevitel.
Kerekes-Bíró Éva