kézilabda

2019.11.20. 14:08

A legjobbaktól tanulhattak a kapusedzők

A Győr kétszeres olimpiai bajnok kapusa, Kari Aalvik Grimsbö mutatta meg, hogyan melegít be minden nap.

Fotó: Fotó: Matey István

Igazi nagyágyúk részvételével rendezték meg szerdán a III. Kézilabda Kapusedzői Konferenciát a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktató Központjában. Idén két nemzetközileg is elismert hálóőrt, a norvég női válogatott klasszisát, Kari Aalvik Grimsbőt, illetve a Szeged horvát világsztárját, Mirko Alilovicot kérték fel, tartsanak előadást a konferencián.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón kiderült, nem volt egyszerű összehozni két ekkora nevet egy napra, Grimsbőnek például már megvolt a repülőjegye szerda reggelre, de rögtön áttetette azt, hogy részt tudjon venni a gyűlésen.

Fotó: Fotó: Matey István

Dr. habil. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy a két kiszemelt sztár elfogadta a meghívást. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hazánkban elindult kézilabda-edzőképzést többek között a debreceni konferenciasorozat inspirálta.

Bíró Imre főszervező elmondta, a konferencia egyik célja, hogy a sportvilág felfigyeljen a kézilabdakapusok társadalmára. Az előadásokon arra mutatnak példákat, miként lehet eljutni olyan magas szintre, ahol a meghívott vendégek tartanak.

Dr. Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda-szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának (NEK) vezetője szerint a cívisvárosi konferencia illik a NEK filozófiájához, így szívesen csatlakoztak a programhoz. Egyúttal büszkén újságolta, hogy már hozzá lehet jutni ahhoz a könyvhöz, amelyet a NEK koordinálásával neves hazai kapusok, többek között Bíró Imre, Hoffmann László, Bakos István és Szatmári János állítottak össze.

Fotó: Fotó: Matey István

Stabil alap

– Hasonló kezdeményezéssel még nem találkoztam, de örülök, hogy átadhatom tapasztalataimat a szakembereknek, megjegyzem, nagyon izgulok. Az edzői munka nem áll távol tőlem, Győrben már két éve tartok foglalkozásokat az utánpótláskorú kapusoknak. Nagy álmom, hogy Norvégiában egy kapusiskolát nyissak majd – fogalmazott a Győr kétszeres olimpiai- és világbajnok, valamint háromszoros BL-győztes kapusa, Kari Aalvik Grimsbö, aki a szezon végén visszavonul.

Fotó: Fotó: Matey István

– A „végy egy jó kapust” nem csupán egy szlogen, valóban komolyan kell venni. Magyarországon hagyományosan remek kapusok vannak mind női, mind férfi vonalon. Erre az erős alapra építve, ugyanakkor az új irányzatok itthon is alkalmazható elemeinek átvételével kell még eredményesebbé tenni a jelenleg is hatékony magyar kapusedző-képzést – mondta el véleményét Danyi Gábor, a Győri Audi ETO vezetőedzője.

Fotó: Fotó: Matey István

Már a sajtótájékoztató közben is gyülekeztek a szakemberek, és a hallgatók a DESOK-ban, az érdeklődők létszáma már a százat is jóval meghaladta. Elsőként Kari Aalvik Grimsbö tartotta meg gyakorlati bemutatóval egybekötött előadását, melyen többek között fény derült rá, ő milyen mozdulatokat végez el minden nap a tréningeken.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában