Két idegennyelvvel sikeresebbek lehetünk a munkaerő-piacon

Budapest – Az álláshirdetések több mint negyven százaléka vár el valamilyen szintű angolnyelv-tudást, akár olyan pozícióknál is, ahol nem lenne feltétlenül szükséges. A legtöbb esetben nem kötik szinthez a nyelvtudást, azonban a megjelölt szintek közül a középfok a leggyakoribb.

A felsőoktatási tanulmányok feltétele lesz 2020-tól a középfokú nyelvvizsga, amely akár 28-32 ezer forintos költséget is jelenthet a diákok számára. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kijelentette, hogy a kormány elvi támogatást ad az első középfokú nyelvvizsga térítésmentessé tételéhez, és remélhetőleg még ebben a kormányzati ciklusban életbe lép a szabályozás. A profession.hu adatbázisának eredményei szerint a legtöbb hirdető angol, német vagy francia nyelvtudást ír elő, igazán eredményesek viszont két nyelvvizsga birtoklásával lehetünk a munkaerő-piacon.

Nem is kell hozzá

Szembetűnő, hogy olyan esetekben is követelmény a nyelvtudás, amelyekben a munkakör nem feltétlenül tenné ezt szükségessé. Ezzel szemben a szakportál rendszerében regisztrált munkavállalók csupán 57 százaléka beszél valamilyen nyelven, 40 százalékuk legalább középfokon. Összességében elmondható, hogy azok a munkavállalók, akik egy vagy több nyelven beszélnek folyékonyan, nagyon keresettek. Az álláshirdetések közel fele angolnyelv-tudást vár el a jelentkezőktől, az összes hirdetés mintegy 13 százaléka kifejezetten középfokú nyelvtudást tüntet fel követelményként. A felsőfok kevésbé népszerű, ezt csak a hirdetések nyolc százaléka írja elő. A jelentkezők nyelvtudását megfigyelve szembetűnő, hogy a tudás szintje átlagosan magasabb azok között, akik beszélnek valamilyen nyelvet. A pályázók 29 százaléka középfokú, tíz százalék pedig felsőfokú angolnyelv-tudással rendelkezik. A második legnépszerűbb nyelvtudás a német: szint feltüntetése nélkül a hirdetések mintegy négy százaléka keres munkavállalókat, ami nagyjából megegyezik a középfokú nyelvtudást előíró hirdetések arányával. A jelentkezőket tekintve minden negyedik feltünteti a németnyelv-tudást, bár szintmegjelölés nélkül.

HBN