Két-három hét múlva eldől a Kartács utcai vaddisznók sorsa

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Lakott területen kívül még elegendő élőhelye van az állatoknak a Debreceni Nagyerdőben.

Miután a Kartács utca környéke lakott terület, melyen a törvény szerint tilos vadászni, az ott évek óta felbukkanó vaddisznók gyérítése sem lehetséges csak engedéllyel – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Papp Zoltán a megyei vadászkamara titkára. A múlt héten foglalkoztunk a környéken élőknek most már egyre nagyobb problémát jelentő helyzettel, melyre ráerősített a miskolci példa is, ahol az önkormányzat kérésére a hatóságtól megkapott engedéllyel lövik ki a túlszaporodott állatállomány egy részét. Ezzel kapcsolatban Papp Zoltán úgy fogalmazott, amennyiben itt is megkéri valaki az engedélyt, és a rendőrség megadja, akkor szívesen közreműködnek a munka elvégzésében, mert ez nem egyenlő a vadászattal.


Meghallott segélykiáltás

Jóllehet bő egy esztendeje írtunk arról, hogy a vaddisznók már olykor veszélyt jelentenek a Kartács utcán lakókra, illetve a környéken kutyát sétáltatókra vagy sportolókra. Lényeges változás azonban nem történt, ám az újabb lakossági segélykiáltás, melyet lapunk közvetített, felgyorsította az eseményeket. Ahogy jeleztük, ebben közrejátszott, hogy több nagy városban, így Miskolcon is hasonló problémával küzdenek, s ott már találtak megoldást.

„Kényszermunka”

A megyei vadászkamara titkára, Papp Zoltán szerint követhető a borsodi példa, de akkor valakinek meg kell kérni a rendőrségtől az engedélyt a lakott területen történő kilövésre. A titkár hangsúlyozta, szándékosan nem a vadászat szót használta, mert ez nem szenvedélyből fakad, ez egy munka, amit el kell végezni. Az erre feljogosító dokumentumot bárki, az ott lakók is megkérhetik a rendőrségtől, s akkor az arra kiképzett vadász a megfelelő óvintézkedések betartásával kilőheti a környéken megtelepedett vaddisznókat. A Kartács utcától a Lovarda irányába, az Auguszta Klinikához vezető erdei úttól délre a Móricz Zsigmond körút irányába fekvő terület ez, az attól északra, elterülő rész már a Nagyerdő Vadásztársaságé, ott egész évben lehet vadászni.

Előbb terelhetik

Szekeres Antal jegyző elmondta, a Kartács utcán és környéken élők közül még senki nem fordult a polgármesteri hivatalhoz, ami valószínűleg azzal is magyarázható, hogy a problémát az illetékes vadásztársasághoz tartozó vaddisznók okozzák. A lakott területen belül azonban a károkozás már az önkormányzathoz tartozik, ezért a sajtóból szerzett értesülések alapján egyeztettek a Nagyerdő Vadásztársaság vezetőjével, s abban állapodtak meg, hogy előbb békésebb módszert választanak. Két-három hete van a társaságnak arra, hogy megpróbálja a saját területükre átterelni a disznókat, ám ha ez nem jár sikerrel, akkor jöhet a drasztikusabb megoldás. Akár az önkormányzat is meg fogja kérni az állomány lakott területen történő gyérítéséhez a rendőrségi engedélyt, annak birtokában megszervezi a vadászatot. Ehhez már előzetesen be kell jelenteni a vadkilövésben résztvevőket, azok irányítóját. Utóbbi feladata a helyszíni szemle elrendelése. majd a bejáráson szerzett tapasztalat alapján dönt a kilövés szükségességéről. A jegyző hozzátette, bízik abban, hogy a békésebb módszer is célravezető lesz.

HBN-ÉP ​


Kartács utcai vaddisznók: valamit tenni kell, mielőtt késő lesz
Lassan kezd tarthatatlanná válni a helyzet: a környékbeliek attól tartanak, előbb-utóbb valakinek baja esik kutyasétáltatás vagy sportolás közben.

hirdetés