Két év után újra megnyílik a Déri Múzeum

Akt.:
Két év után újra megnyílik a Déri Múzeum
Debrecen – Az Et Lettera – Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállítással nyitja meg kapuit – két év felújítási munkálatai után – július 25-én, szerdán a debreceni Déri Múzeum.

Az aznap 17 órakor nyíló kiállítás az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól. Bepillantást nyújt az európai írástanulási módszerekbe és azok művelődéstörténeti fejlődésébe, a latin betűs írás mint ismeretközlő közeg történeti átalakulásába, kalligráfiai, tipográfiai, képi felhasználásába – ismertette hétfőn a múzeum.

A kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoznak. A felkért művészek képeket, jeleket, vizuális idézeteket használnak inspirációként munkájukhoz. Foglalkoznak az ekphraszisszal (képleírás), metaforikus értelemben magával a kép- és/vagy szöveghiánnyal. A projektet – a kép-szöveg problematikára reflektáló alkotások és kéziratok teszik komplexszé.

A kiállítás résztvevői: Baglyas Erika, Benczúr Emese, Borbély Szilárd, Chilf Mária, Csontó Lajos, Dragomán György, Garaczi László, Gerber Pál, Lackfi János, Marno János, Molnár Dóra, Ráskai Szabolcs, Solt András, Szijj Ferenc, Tandori Dezső, Térey János, Tolnai Ottó, Vincze Ottó, Nemzeti és Egyetemi Könyvtár Soennecken Gyűjteménye (Strasbourg), André Malraux Nagykönyvtár (Strasbourg), A. D. Xenopol Könyvtár (Arad), Xavier Benguerel Közkönyvtár (Barcelona), Jiri Mahen Könyvtár (Brno), Debreceni Irodalmi Múzeum (Debrecen), Debreceni Református Kollégium (Debrecen).

Az Et Lettera 6 várost (Arad, Barcelona, Brno, Debrecen, Strasbourg, Varsó) összefogó projektet a Kultúra Program keretében az Európai Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja – olvasható a közleményben.

A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető majd meg.

HBN

Címkék: ,