Két év múlva kezd a Continental, lehet jelentkezni

Akt.:
Bemutatták a Continental Automotive Hungary Kft.-t, mely új elektronikai összeszerelő üzemet épít Debrecenben
Bemutatták a Continental Automotive Hungary Kft.-t, mely új elektronikai összeszerelő üzemet épít Debrecenben - © Fotó: Matey István
Debrecen – Magyarország számára óriási elismerés, hogy idejön egy olyan vállalat, mint a német Continental.

  • Nagyon fontos ez a nap Debrecen történelmében és fejlesztésében, hiszen egy igen hosszú tárgyalási folyamat eredményeként gyárat épít a cívisvárosban a Continental – fogalmazott Papp László polgármester a megállapodást ismertető, csütörtöki sajtótájékoztatón.
  • A megyeszékhely 2014-ben hirdette meg azt a gazdaságpolitikáját, amelynek keretében létrehozta az EDC-t, és oktatási expanziót is hirdetett, és amelyek elvezettek a mostani sikerhez is.
  • A cég – 100 millió eurós beruházással – 450 munkahelyet teremt a Déli Ipari Parkban.

– Minden fél a legtöbbet hozta ki a másikból, és ebben a Debreceni Egyetem is nagyon fontos partner volt – jellemezte a német Conintal vállalat debreceni terjeszkedését megelőző tárgyalási folyamatot dr. Papp László polgármester csütörtökön, a Kölcsey Központban.

Rámutatott: a következő lépésben azt is el kell érni, hogy helyi kis- és közép vállalkozások is beszállítói lehessenek a debreceni gyárnak. Erre a technológia és a tudás terén is fel kell készülniük.

Stephan Rebhan, a Continental üzletágvezetője a rendezvényen arról is tájékoztatott, hogy a céget 1871-ben alapították, ma öt divíziója van, és az éves összforgalma 44 milliárd eurót tesz ki. A gumiipari termékek mellett aktuátorokat (kis elektromotorokat), valamint elektromos sebességváltókat is előállítanak. A következő 5–10 év fontos termékei a korszerű fékrendszerek lesznek.

Debrecent azért választották az új beruházáshoz, mert nemcsak Magyarország második legnagyobb városa, hanem a növekedési potenciálja alapján hosszú távra is lehet tervezni itt. A gyártás várhatóan 2020-ban, a legmagasabb színvonalú minőségbiztosítás elérésével kezdődhet meg a Déli Ipari Parkban. Ehhez a munkaerőt a helyi oktatási rendszer és tehetségek révén választják ki, már lehet jelentkezni a cég honlapján is.

cn-2

Fotó: Matey István

Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arról is tájékoztatott, hogy a globális tevékenységű vállalatnak a világ 56 országában vannak érdekeltségei, és ezek 233 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Magyarországon 1991 óta van jelen a cég, és itt 5 gyárat, kereskedelmi, logisztikai és kutatóközpontokat, valamint tesztpályát is működtet. Hazánkban a Continental égisze alatt több mint 8 ezren dolgoznak, köztük mintegy ötezren az autóipari részlegben.

A Debrecenben létrehozandó, csúcstechnológiájú elektronikai gyár része lesz a központi elektronikai gyárnak, ami a világ legnagyobb autóelektronikai cége. Ennek megfelelően a debreceni termékek is a legmodernebbek lesznek, s ehhez magasan képzett munkaerőre van szükség. Keszte Róbert a debreceni helyszínválasztás kapcsán arra is rámutatott, hogy itt pezsgő a gazdasági élet, a város nagyon fejlődik, nincs féltékenység, és a város összetart. Az itteni beruházásban sokat segített a magyar kormány is, amellyel 2013 óta van stratégiai partnerségi kapcsolatban a Continental.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arra is emlékeztette a résztvevőket, hogy ha Németország és Magyarország békeidőben fogott össze, az mindig sikeresnek bizonyult.

cn-3

Fotó: Matey István

A rendezvény végén Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet: Hazánk legattraktívabb képzési, befektetési központja Debrecen, ahol a jövőben műszaki egyetemet is létre kell hozni Debrecenben.

VA


Debrecen - Ez az elmúlt 4 év leghosszabb ideig tárgyalt és a legnagyobb értékű beruházása Debrecenben. Az új gyár 450 munkavállalót fog foglalkoztatni. A 2014-es és a 2018-as év között a Continental beruházásával együtt 23 hazai és külföldi vállalat döntött debreceni beruházás, fejlesztés mellett...

Budapest/Debrecen - A magyar gazdaság jövője azon múlik, hogy az új korszakába lépő autóipar az új ipari forradalom vezető ágazataként továbbra is hozzájárul-e a belföldi növekedéshez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Continental új debreceni beruházását ...