Magyarország

2008.10.22. 12:07

November 3-án kezdődik a költségvetés parlamenti vitája

<p>November 3-án, hétfőn kezdi az Országgyűlés a 2009. évi költségvetés vitáját - hangzott el a Házbizottság szerdai ülése után.</p>

A november 3-i héten ötnapos ülést tart a parlament a költségvetés miatt, ezen belül hétfőn lesz a miniszteri expozé és az Állami Számvevőszék véleményének kifejtése a büdzsé kapcsán. Az Országgyűlés a jövő héten kétnapos ülést tart.

Ezen a többi között döntés születhet arról, hogy a Legbátrabb falu címet ajándékozza az állam Kercaszomor községnek, valamint a közellátás biztonsága szempontjából kiemelt fontosságú válallatok védelméről szóló törvénycsomagról is. Folytatódik a Költségvetési Tanács felállításáról szóló javaslat, valamint az új Polgári Törvénykönyv vitája is.

A képviselők ezen kívül tárgyalnak egy június 2-án leszavazott interpellációról is. Júniusban a Ház 183 nem és 182 igen szavazattal nem fogadta el Veres János pénzügyminiszter Szathmáry Kristóf (Fidesz) interpellációjára adott válaszát. Az ellenzéki képviselő az adóváltozásokkal kapcsolatban kérdezte Veres Jánost.

Szathmáry szerint a kormány gazdasági tervei hiteltelenek és senki nem hiszi el adócsökkentési terveiket. A pénzügyminiszter válaszában leszögezte: reméli, hogy az ellenzék is támogatja majd a kormány 2009-re tervezett adó- és járulékcsökkentő javaslatait.

Az ügy érdekessége, hogy a voksoláson először 182-182 arányban egyenlő lett az eredmény, azonban Gulyás József (SZDSZ) jelezte, hogy nem működött a gépe, így az ő "nem" szavazatával dőlt el a szavazás. A kérdést azóta megtárgyalta a költségvetési bizottság, és most újra az Országgyűlés elé kerül. A Házszabály szerint a parlament háromféleképpen dönthet: elfogadja az eredeti miniszteri választ, elfogadja a bizottság által kiegészített választ az interpellációra, vagy ismételten elutasítja a választ, és ezzel "intézkedési terv" kidolgozásával bízza meg a költségvetési bizottságot.

A szerdai Házbizottságon szó volt arról is, hogy a kisebbségi kormány fennállása óta összesen több mint 10 alkalommal szavaztak le interpellációt. Ezért a frakciók közösen dolgoznak ki megoldást arra, hogy az ülések napirendjében pontosan hol és milyen időkeretben tárgyalják meg az újra az Országgyűlés elé kerülő interpellációkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!