Két év börtönre ítélt egy izlandi orvostanhallgatót a Debreceni Törvényszék

Akt.:
Két év börtönre ítélt egy izlandi orvostanhallgatót a Debreceni Törvényszék
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az orvostanhallgató egyetemista lányok szoros barátnők voltak, kapcsolatuk kalapácsütésekkel ért véget.

Életveszélyt okozó testi sértés kísérletében és személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék azt az izlandi nőt, aki 2012 júliusában támadt kalapáccsal nigériai barátnőjére Debrecenben. A medikát két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték, és öt évre kiutasították az országból. Az ítélet nem jogerős, miután a védője fellebbezett, mint mondta, elsődlegesen az ítélet megalapozatlansága és az eljárási jogszabályok sérülése, illetve a törvénysértő minősítés miatt.

A két egyetemista nagyon szoros kapcsolatban állt egymással, rendezett anyagi körülmények között külön albérletben éltek. 2012. július 24. napján a délutánt is együtt töltötték, vásároltak, kozmetikushoz mentek. Késő este az izlandi lány vacsorával várta a sértettet. Az ételébe viszont altatót kevert, így a nigériai lány hamar elaludt. Másnap közösen mentek el a sértetthez, aki még mindig kába volt. Miután hason fekve elaludt, az izlandi a lábára ült, s egy majd’ fél kilós kalapáccsal hátulról fejbe verte a barátnőjét, akire az ébredése után újabb ütést mért. A nigériai nőnek viszont sikerült kicsavarnia támadója kezéből a szerszámot, így azzal elmenekült. Egy szomszéd segített neki, ő értesítette a mentőket is.

Nem tudták megidézni

Mint elhangzott, a sértett egyszer sem jelent meg a tárgyaláson, korábban tett vallomásai azonban következetesek voltak, szavahihetőnek írta le indoklásában dr. Mocsáry Eszter bíró. Nem így a vádlott izlandit, akinek védekezése időről időre módosult. Mint elhangzott, volt, amikor azt mondta, a nigériai saját magát verte fejbe kalapáccsal, s gyógyszerezte be, máskor pedig azt vallotta, hogy egy harmadik személy adott altatót a barátnőjének. Állításaira azonban nem talált bizonyítékot a bíróság. A támadás valódi oka a bírósági szakban sem tisztázódott.

A határozathirdetésen nem volt ott a vádlott medika sem. Részt vett Izland budapesti főkonzulja, illetve jogtanácsosa. Dr. Balla Judit az ítélet ismertetése előtt arról beszélt, hogy korlátozták a vádlott védekezéshez való jogát azzal, hogy az eljárás megindítása után nem értesítették a konzulátust, így nem tudtak segítséget nyújtani a magyar nyelvet nem beszélő nőnek.

A bíró kitért a konzuli jogtanácsos kifogásaira. Azt mondta, a második tárgyalástól értesítették a konzulátust, amelynek képviselője azt követően minden tárgyaláson jelen volt. Elismerte, az értesítés nyomozati szakban sem történt meg. Felhívta a figyelmet, hogy a konzuli tisztségviselő segítőnek minősül, lelki támaszt nyújt, hozzátéve, hogy a vádlottnak az első pillanattól fogva kirendelt védője volt, majd meghatalmazott ügyvéd védte. – Azzal, hogy az eljárás egy szakaszában a konzulátus értesítése elmaradt, semmiféle hátrányt nem érte a vádlottat, védekezéshez való joga nem sérült – fogalmazott.

A jogtanácsos, aki korábban maga is bíró volt, munkatársunknak ezt később is vitatta. Azt mondta, a Btk. nem engedi meg a mérlegelést, előírja az értesítést. Az ügy a táblabíróságon folytatódik.

HBN-SZZSL
hirdetés