Két debreceni államtitkár

Az önkormányzatnál most – pár hónapra – kulturális alpolgármester és tanácsnok kerestetik.

Halász János, a megyeszékhely önkormányzatának kulturális alpolgármestere és Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok is államtitkári kinevezést vett, illetve vesz át szerdán a Sándor Palotában Sólyom László köztársasági elnöktől. Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, Kovács Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban visel majd tisztséget.
A Napló érdeklődésére Kósa Lajos polgármester azt mondta, leendő munkájuk összeférhetetlen a korábbi megbízatásukkal, ezért arról a kinevezést követően lemondanak. Kérdésünkre, hogy mikor, milyen módon pótolják őket, azt felelte, a kormányalakítási teendők miatt erről még nem tudtak egyeztetni. Kulturális alpolgármesterre szükség lesz, és el kell végezni valakinek a tanácsnokra hárult feladatokat is – jegyezte meg.
Mint tudvalévő, idén ősszel önkormányzati választások következnek Magyarországon. Mivel a képviselő-testületek nyári szünetet szoktak tartani, a választást pedig eddig októberben rendezték, csak rövid aktív idő marad a mostani ciklusból a posztokat újonnan betöltőknek. A jelenlegi testületben egyébként két korábbi kulturális alpolgármester is ül: Mazsu János és Turi Gábor. HBN – SzK