Készültségben az EU-harccsoport magyar állománya

Debrecen, 2012. július 3., kedd (MTI) – Készültségbe lépett az Európai Unió Harccsoportjának (European Union Battlegroup – EU BG) magyar állománya, amely hat hónapon át, december 31-ig vethető be a világ bármely, az EU érdekeltségébe tartozó területén – tájékoztatta Böröndi Gábor dandártábornok kedden az MTI-t.

A debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: a magyar katonák olasz és szlovén egységekkel kiegészülve tagjai az Európai Unió Harccsoportjának. Mindez azt jelenti, hogy a századnyi erő itthoni szolgálatot ellátva áll készen egy esetleges gyors külföldi beavatkozásra. Az 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának kijelölt állománya hat hónapon keresztül készült a 2012. július elsejével kezdődő féléves szolgálatra – tette hozzá a parancsnok.

“Újabb megtiszteltetés a dandár számára, hogy tagja vagyunk az Európai Unió Harccsoportjának, ezzel is bizonyítva, hogy uniós és NATO-tagságunkhoz méltóan nemzetközi szinten továbbra is megálljuk a helyünket” – jelentette ki Böröndi Gábor.

A készültségben lévő harccsoport a világ bármely, az EU érdekeltségébe tartozó területén a törvényben meghatározott időn belül bevethető. A készültség december 31-ig tart, ebben a hat hónapban a katonák külön jogszabályban meghatározott módon és időre távozhatnak szabadságra, vagy léphetnek ki az ország területéről – ismertette a részleteket a dandártábornok.

A készültség idejére a debreceni Kossuth laktanyában felhúzták az Európai Unió zászlaját.

Böröndi Gábor emlékezetett rá, hogy 2007. január elsejével alakult meg az olasz-szlovén-magyar Európai Unió Harccsoport.

Az EU-gyorsreagálású erők esetleges bevetésével kapcsolatban az országok fenntartják maguknak a szuverén döntés lehetőségét: minden egyes állam megőrzi a jogát, hogy eldöntse, engedélyezi-e a harccsoportban részt vevő saját alakulatainak felhasználását az adott feladatra – magyarázta a tábornok.

A harccsoportban készültségbe helyezett katonáknak ezt megelőzően többek között az MLF (Multinational Land Force – Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék) szakaszcsere-kiképzésben, valamint itthon és Olaszországban is záró gyakorlaton kellett számot adniuk tudásukról – közölte Böröndi Gábor.

MTI