Készül az egyetemi virágkocsi

Pikó Sándor képzőművész tervezte és készíti a figurákat idén is
Pikó Sándor képzőművész tervezte és készíti a figurákat idén is - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Már készülnek a figurák a Debreceni Egyetem virágkocsijára. A tervező-kivitelező ezúttal is Pikó Sándor képzőművész.

Hatalmas hungarocel-tömbök, félig felöltöztetett óriási figura, kifaragott, vagy éppen faragásra váró darabok, készülő virágdíszítés, szorgos kezek – ez fogadja az érkezőt a Déli soron lévő műhelyben, ahol már javában készül a Debreceni Egyetem idei karneváli virágkocsija.

Az intézmény – a Mókusok a Nagyerdőn fantázianevű kocsi sikere, a közönségdíj elnyerése után – ismét Pikó Sándor képzőművészt kérte fel a karneváli kompozíció elkészítésére.

A művész az elmúlt 30 évben több mint 100 kocsit tervezett és alkotott. Mondhatni mára a karnevál „nagy örege” ebben a műfajban. Sikereit évről évre fémjelzik a díjnyertes alkotások.

– Hosszú idő telik el, mire egy terv megszületik. Én szeretek leülni beszélgetni azokkal, akik felkérnek egy virágkocsi elkészítésére. Ki kell mondani mindent, ami az elképzeléssel kapcsolatos, és talán egyszercsak elhangzik az a gondolat, ami alapján el lehet indulni. Előbb megrajzolom a tervet, majd egy méretarányos makettet készítek. Ha egybevág azzal, amit elvártak tőlem, következhet a szobrászmunka. Majd a díszítés – ebben évek óta munkatársam Szabó Erzsi virágkötő művész -, amely már csapatmunka. És végül eljön augusztus 20-a, amikor kigördülnek a virágkocsik. Ilyenkor én is megnézem az elkészült alkotásokat, meghallgatom a nézelődő emberek véleményét. Aztán 21-én már kezdődhet a készülődés a következő évi munkára – mondta az unideb.hu portálnak Pikó Sándor.

A Debreceni Egyetem ebben az évben 7. alkalommal vesz részt a Debreceni Virágkarneválon.

– unideb.hu –