Készül a Campusra, ismét dobok mögött a rektor

Anno a tanulást választotta a tiniálom helyett, most mégis összeérhet a munka a hobbival
Anno a tanulást választotta a tiniálom helyett, most mégis összeérhet a munka a hobbival - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Paganinitől Shakirán át a Tankcsapdáig rengeteg kedvence van a Debreceni Egyetem első emberének.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora régi szenvedélyének hódol, amikor az idei Campus Fesztiválon ismét színpadra lép. Azt már a nagy nyilvánosság többször is hallhatta, hogy a professzor nagyszerűen dobol, viszont azt kevesebben tudják, hogy közeli barátságot ápol a hegedűvel is.

Örömzenélés

– Általános iskolásként kezdtem hegedülni Balatonfüreden, 12 évig tanultam, hogyan kell a hangszerrel bánni. Városi és megyei versenyeken szerepeltem, nagyon sokszor szólót is játszhattam. Ez abban az időszakban volt, amikor szinte minden gyerek járt zeneiskolába. Gimnazista koromban volt egy olyan időszak, amikor szerettem volna hegedűművész lenni, viszont a szüleim nem akartak művészi pályára engedni, így lassan letettem a vágyamról – fogalmazott a Hajdú-bihari Naplónak a rektor, majd a másik hobbijáról mesélt.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora gyerekkora óta hegedül és dobol Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora gyerekkora óta hegedül és dobol ©

– A dobolást a tini évek hozták, középiskolásként szerettem bele. Autodidakta módon, lelkesedésből, szinte magamtól tanultam meg játszani, Balatonfüreden a Rages együttesben doboltam. A 70-es években, amikor nyaranta a „nagyok” a Balatonnál turnéztak, igyekeztem ellesni a fogásokat. A felsőfokú tanulmányaim alatt a szenvedélynél fontosabbá vált a tanulás, ezért szegedi egyetemistaként már nem tudtam rendszeresen a zenekarral tartani.

Most nagy élmény számomra, hogy az elmúlt időszakban, 40 év után ismét volt lehetőségem elővenni a hangszereimet, s itt a hegedű mellett a dobfelszerelésre is gondolok. Napjainkban a zenélés kikapcsolódást, szórakozást és hobbit jelent számomra. A rektori feladatok ellátása mellett, csak eseti örömzenélésre van lehetőségem, komoly színpadi produkciók nem férnek be az időbeosztásomba. Az elmúlt két évben az Android vendégeként hegedűsként, míg a gólyatábori „professzori” koncerten, a yoUDay-en és a Campuson néhány szám erejéig dobosként közreműködtem.

Ezek a fellépések azért is jelentősek számomra, mert a közös próbák fontos emberi és baráti kapcsolatokat hoztak az életembe.”

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora gyerekkora óta hegedül és dobol Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora gyerekkora óta hegedül és dobol ©

Zenei képzés az egyetemen

Szilvássy Zoltán zenei tekintetben igazi „mindenevőnek” számít, kedvenc komolyzenei szerzője Niccolo Paganini, nagy rajongója a Tankcsapdának, de szívesen hallgatja a rádióban Shakirát és a Red Hot Chili Pepperst is.

A rektor elárulta, a munkája és a hobbija a közeljövőben „összeérhet”, ugyanis Bács Zoltán kancellár évekkel ezelőtti ötlete alapján, a Kőbányai Zenei Stúdió mentorálásával kurzust szeretnének indítani a Debreceni Egyetemen, később pedig könnyű­zenei képzés és menedzserképzés is lenne. A szenátus a „zenei menedzser” szakirányú továbbképzési szak elindítását a közelmúltban támogatta, így az Oktatási Hivatal jóváhagyása után jövőre elvileg már elindulhat az új képzés.

HBN-BN


Szombaton fellép

A Debreceni Egyetem első embere az idei Campuson néhány szám erejéig a dobok mögé ül, többek között Tőzsér József rektorhelyettessel, Szabó Lász ló kinevezett washingtoni nagykövettel és Dudás János matematikussal Dire Straits, Pink Floyd, Deep Purple számokat adnak elő az Egyetem téren szombaton 23 órától.


Tizenhét programhelyszínen várják a látogatókat
Debrecen - Campus Fesztivál, július 19-től 23-ig, The Prodigy – ezek a „varázsszavak” hangzottak el a régió legnagyobb szabadtéri rendezvényét dobra verő hétfői sajtóeseményen. A nemzetközi elismerést is kiérdemelt fesztiválra nemcsak Kowalskyék „fogalma” használható, a Tankcsapda dalcíme is – „A...
Fotó: DMK
Debrecen - Az idei X. jubileumi Campus Fesztiválon a Debreceni Művelődési Központ is képviselteti magát a Debrecen Korzón. A DMK értékirányultságát reprezentálva kézműves foglalatosságokkal várjuk a fesztiválozó fiatalokat, akik a hagyományos technikák mellett a modern módszerekkel is megismerked...