“Kesztyűs kézzel” kesztyűt rájuk!

“Kesztyűs kézzel” kesztyűt rájuk!
E télen még nem került fagyásos sérüléssel gyermek a GYEK-be – jó volna, ha nem is kerülne.

Minthogy a gyermekek általában nem szeretik a kesztyűt, a felnőtteknek kell különösen odafigyelniük arra, hogy a nagy hidegben mégis (el)viseljék, mert az ujjak különösen hajlamosak a fagyásra – figyelmeztet dr. Papp Rózsa főorvos. – Persze az sem mindegy, hogy milyen legyen az a kesztyű. Fontos, hogy ne nedvesedjék át, mert könnyen ráfagy a bőrre.

Bekötött szájjal

Reméljük, nem sokáig tartja már magát az a szokás, hogy a szülők bekötik a gyermek száját, orrát, hiszen a párától átnedvesedett sállal több kárt tesznek, mint használnak – mondja. Mint a GYEK égési részlegének vezetője, arra külön is felhívja a figyelmet, hogy még a gyógyultnak, lezajlottnak hitt égési hegeket is fokozottan védeni kell a hidegtől.

Égés után már sosem lesz olyan zsírréteg a felületen, mint korábban – magyarázza. De ügyelni kell minden egyéb hegre, sérülésre is. A korábban törött, esetleg gipszelt végtagot például a helyi keringés zavara is érzékennyé teszi. Arra is gondolni kell: a sérült kezet egy esetleges eséskor a gyerek nem tudja támasztásra, esés elleni védekezésre használni.

No és a divat? Bármennyire is dívik mostanság a lányok körében a fedetlen köldök és derék, ilyenkor, az egészség védelmében jobb eltakarni. Méghozzá több rétegű öltözékkel, amelyek közül a legalsó nedvszívó pamut legyen, legfelül pedig nem árt a vízhatlan felület. Ez a fejfedőre is igaz: az anorák kapucnija alá szellős pamutsapka dukál.

Nem azt mondom, hogy kenjük be kinntartózkodás előtt a kezet, arcot disznózsírral, nem kell csúszni rajta a vazelinnek sem, de ilyenkor a bőr könnyebben kiszárad, ezért elengedhetetlen a bőrápoló használata ahhoz, hogy puhán, rugalmasan tartsuk.

A fagyás tünetei nagyon hasonlítanak az égéséhez: a bőr rétegei elválnak egymástól, köztük a sérült sejtekben savó gyűlik fel.

Takarva, takaratlanul

Mit tehetünk, ha netán „átfagyott” végtaggal jön haza csemeténk? Mindenképpen fokozatosan kell felmelegíteni, semmiképp sem például meleg vízzel. A szakember a hámhiányra betadinos kenőcsöt és fedőkötést ajánl.

Sajnos sokszor csak utólag derül fény arra, hogy egy-egy gyermeket nem óvtak meg a fagytól. Csak mintegy melléksérülésként jut tudomásunkra az ujjhegyecskéken, sarkacskákon árulkodó foltokból.

Sz.K.