Készpénzben nem trendi

Debrecen – Valójában saját magukat károsítják meg a Magyarországon megtakarítással rendelkezők.

A magyar lakosság megtakarításai közel 21 ezer milliárd forintot tesznek ki, ami annyit jelent, mintha minden magyar ember 2,7 évnyi fizetését tartaná megtakarításként. Legalábbis ez olvasható ki az OECD legfrissebb adataiból.

Csak a tizede

Bár első ránézésre ez nagyon soknak tűnhet, kiderült, hogy európai viszonylatban bőven van még hova fejlődnünk, hiszen míg egy magyar embernek átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása van, egy németnél ugyanez 23,9 millió – közölte a bankmonitor.hu. De nem csak a mennyiség, hanem az összetétel tekintetében is jelentős a különbség. A magyar megtakarítók még mindig a kelleténél több készpénzt tartanak, amivel elsősorban saját maguknak ártanak. A régióban ugyan jók vagyunk, de a nyugattól még hatalmas a lemaradásunk.

Más a kultúra

A különbség gyökere nem a közelmúltban keresendő. A megtakarítási kultúra egészen más a kelet-közép-európai, illetve a nyugati és déli régióban. Ami nagyobb baj, hogy a magyarok átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása lényegesen alacsonyabb a kelet-közép-európai térségben élők átlagosan 3 millió forintos megtakarításánál is. Nem csak a pénzügyi megtakarítások nagysága, annak összetétele is sok tekintetben eltér a nyugat-európai országokétól. Ami kimondottan negatív, hogy Közép-Kelet-Európában kimagaslóan sok készpénzt tartanak. A nyugat-európai megtakarításokban ennek aránya három százalék alatti, ezzel szemben a magyarok megtakarításainak közel 14 százalékát készpénz alkotja. Ezzel pedig a fő probléma az, hogy a megtakarítók így megfosztják magukat attól a kamatbevételtől is, amit kockázatvállalás nélkül, bankbetétekért vagy állampapírokért kaphatnának. Van azonban olyan eszköz is, amiben a magyar megtakarítók nem maradnak el a nyugatiaktól. A befektetési alapok aránya például nagyon hasonló a magyar és a nyugati országok pénzügyi megtakarításaikban.

HBN