Készenlétben a jégtörők

Készenlétben a jégtörők
A Bodrogon a négyes és kilences számmal jelzett „Jégvirág” elnevezésű hajók állnak készenlétben arra az esetre, ha a bevetésre kell indulniuk a víz fagyása ellen.

Mint azt a helyszínen megtudtuk, reggelenként tesznek egy kisebb kört állomáshelyük környékén, hogy feldarabolják a naponként átlag négy-öt centiméter vastagságban képződő jeget a folyó felületén. Erre azért van szükség, hogy gond nélkül elindulhassanak, ha a helyzet azt megkívánja. A legénység napközben karbantartási feladatokat lát el, a csípős hidegben folyamatosa szállítják részükre a védőitalt. 

Nincs ok az aggódásra 

Csont Csaba az ÉKÖVIZIG sajtóreferense elmondta érdeklődésünkre, egyelőre elsőfokú a készültség, de a Tokajnál, Tiszalöknél és Tiszadobnál állomásozó hajók állandó készenlétben vannak, bevetésük akkor válik indokolttá, ha egy hirtelen felmelegedés miatt rövid időn belül indulna be az olvadás nem csak az alsóbb, de a tengerszint feletti mintegy nyolcszáz méteres magasságban is.

Ekkor alakulhatnak ki jégtáblaúszások, illetve feltorlódások, a meteorológiai előrejelzések azonban nem adnak okot egyelőre a magasabb készültségi fok elrendelésére. A Tiszán jelenleg tizenöt-húsz centiméter a jégvastagság folyószakasztól függően, ez az állandó mínuszok miatt természetesen naponta hízik valamennyit.

Serfőző László