Kész enyhíteni a Gázai övezet blokádján Izrael

Kész enyhíteni a Gázai övezet blokádján Izrael – közölte hétfőn Tony Blair. A volt brit kormányfő, aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország különleges közel-keleti megbízottja, azt mondta, hogy Izrael be fogja engedni a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat, miközben a fegyverek, katonai alkatrészeket továbbra is feltartóztatja.

Blair bejelentése szerint Izrael azt közölte, hogy blokád enyhítésének folyamata heteket, hónapokat vehet igénybe. Izrael 2007 óta tartja zárlat alatt a Gázai övezetet, miután hatalomra került az Izrael megsemmisítésére törekvő szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász, és az övezetet addig ellenőrző rivális szervezet, a Fatah Ciszjordániába vonult vissza Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt.

Megszállt hajó
A blokád május végén vált ismét drámai üggyé. Ekkor szállta meg az izraeli haditengerészet kommandója a Szabadság Flottillának nevezett és állítólag Gáza felé segélyeket szállító konvoj egyik hajóját. A világszerte nagy visszhangot kiváltó akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg. Az izraeliek szerint a kommandósokra fegyverekkel támadtak a hajó utasai.

Szárazföldi átkelők megnyitása
Európai diplomáciai források szerint Izrael esetleg teljesen megnyitja a létfenntartási cikkek előtt a két szárazföldi átkelőt Gáza felé. Az egyik Karni, a másik Kerem Shalom. A Hamász hatalomátvétele után Izrael lezárta a legnagyobb áteresztő-képességű Karni átkelőhelyet, mert a palesztin oldalon, az eddigi biztonsági ellenőrzést végző, Abbászhoz hű katonák elmenekültek a Hamász hatalomátvételekor. Izrael elhatározta, hogy a Kerem Shalom átkelőt használja a gázai szállításokhoz, mert ott a biztonsági ellenőrzés teljes mértékben ők ellenőrzik.

Új lista a tiltott termékekről

Akét átkelő megnyitásának feltétele, amibe Izrael a jelek szerint beleegyezett, hogy az ENSZ és az EU is vegyen részt ellenőrzésben, és ennek hatékonysága érdekében egy új rendszert építsen ki, beleértve a technikai kontrollt is. Tony Blair hétfői bejelentése szerint Izrael arra készül, hogy lemond arról a listáról, amin a bevitelre engedélyezett termékek vannak, és egy új listát vezetne be a tiltott termékekről. “Ez fontos változás.”- közölte Blair.