„Kész csoda, hogy talpon állunk”

Közel tízmilliárd forintból gazdálkodhat idén a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat – költségvetéséről pénteken szavaz a Közgyűlés.

A központi költségvetésből 7,5 milliárd jut, ami tavalyhoz képest 579 millió forinttal, vagyis 21,4 százalékkal kevesebb, miközben a kötelezettségek nem csökkentek – hangsúlyozta Rácz Róbert, a megyei közgyűlés elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A szociális feladatokat ellátó két nagy nonprofit gazdasági társaság normatívája összesen 103 millió forinttal, 2,3 milliárd forintra mérséklődött. (Fentieken túl a Kenézy kórház működtetése mintegy 10 milliárdból valósul meg, bár ezt Debrecennel közösen végzi a megye.) Az ingatlanpiac stagnálása miatt az illetékbevételi előírányzat 200 millió forinttal lett szerényebben megtervezve, így mindösszesen közel 1 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat a megye mint 2009-ben, holott már akkor is igencsak feszített volt a költségvetése.

Annak ellenére, hogy az egyes intézményeknek, hivataloknak még szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat, elbocsátásokra nem lesz szükség – mondta Rácz Róbert.

A bevételkiesés pótlására az önkormányzat kénytelen meglévő kötvényeinek hozamához nyúlni: a tervek szerint ezekből 229 millió forintot használ majd fel a működésre, ami valamivel kevesebb összeg, mint amennyit a kötvények tavaly kamatoztak.

– Az elmúlt 3 évben aszkézist gyakoroltunk az intézmények működtetését illetően, ennek erdeményeként stabil a költségvetésünk. Azonban ez az utolsó „békeév”: ha az új kormány nem változtat a hozzáállásán, sorra fognak a megyék pénzügyileg bedőlni – jegyezte meg Rácz Róbert.