Kész az egyirányúsítás, jön a folytatás

Akt.:
A csütörtöki sajtótájékoztatón
A csütörtöki sajtótájékoztatón - © Fotó: Miskolczi János / debreceni önkormányzat
Debrecen – A polgármester szerint bőven van még tennivaló a debreceni közlekedés fejlesztése érdekében.

A belvárosi nagy utcák egyirányúvá tétele elkészült, és alapvetően jól sikerült, de a kialakított új közlekedési rend még finomhangolásra szorul. Az időnként tapasztalható torlódások miatt például a következő két hétben összehangolják a jelzőlámpákat – fejtette ki Papp László Debrecen polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kiegészítőberuházások

Elmondta: az új útpályák mentén még több helyen dolgoznak. A Vágóhíd utca és a Budai Ézsaiás utca között például kanyarodósávot, új járdát és buszperont alakítanak ki. A Szent Anna utca – Nap utca csomóponttól a Kandia utcáig kerékpárutat létesítenek. A Szepességi utca Széchenyi utcai torkolatában még aszfaltozzák a járdát. A Kossuth utca – Sas utca csomópontban a kerékpáros-átvezetés miatt megbontott, a régi Városháza melletti járda aszfaltozása is napokon belül elkészül. A Sas patikához áthelyezendő buszmegálló térkövezése elkészült. (A Földhivatal melletti buszváró – a korábbi tervekkel szemben – egyelőre a helyén marad, ugyanis az nem az önkormányzat tulajdona.) Ha az időjárás engedi, a Csokonai Színház és a Burgundia utca között a napokban elkészülhet az egyesített gyalogos- és kerékpárút. A Piac utcán, a Gambrinus köz előtt készülő új gyalogátkelőhely kialakításán dolgoznak, annak jelzőlámpával való felszerelését követően szüntethető csak meg a Kistemplom előtti zebra. A Piac utca, Szent Anna utca, Miklós utca csomópontban folytatják a villamosperon meghosszabbítását a gyalogátkelőhelyig. Az elkészült útalap térkövezése a jövő hét második felében várható, akkor végzik a gyalogátkelőhely burkolati jeleinek felfestését is.

tbe

Teljes a belváros egyirányúsítása | Fotó: Derencsényi István

Ezeket a munkákat legkésőbb december 20-ig tervezik befejezni, azonban ha az időjárás ezt nem teszi lehetővé, tavasszal folytatják a munkát.

A polgármester szavaiból kiderült, a városi taxiscégekkel abban egyeztek meg, hogy a taxik az egyirányúsított részeken csak az adott iránynak megfelelő buszsávokat használhatják. A forgalommal szemben haladó buszsávot nem vehetik igénybe. Az arra járó buszokat olyan jeladókkal szerelték fel, amelyek kommunikálnak bizonyos jelzőlámpákkal, és nekik adnak elsőbbséget a kereszteződésekben – tette hozzá.

A hullámhatás jelensége

Az egyirányúsítás elkészülte után is bőven lesz még tennivaló a debreceni közlekedés fejlesztése érdekében. A tervezett 53 csomópont átalakításból eddig 23 fejeződött be, vagyis 30 még hátravan. Az ezzel összefüggő munkákkal jövő őszre szeretnének végezni – ismertette a polgármester.

et

Az Egyetem téren is lesznek változások | Forrás: debreceni önkormányzat

Kifejtette: addig is a jelzőlámpákat nemcsak a belvárosban igyekeznek összehangolni, hanem a 4-es, 47-es és a 33-as számú főutakon is. Szerinte erre azért is szükség van, mert a két nagy belvárosi irány egyirányúsításának hatása máshol is jelentkezik. A kivitelezővel december 15 előtt szeretnének szerződni. A projektet február végére fejezik be.

Bőven akadt tennivalójuk

Az egyirányúsítás során végzett munka nagy mennyiségére néhány jellemző, hogy a kivitelezők november 21. és november 28. között 1063 közlekedési táblát helyeztek ki, 4800 négyzetméter fehér és 2200 négyzetméter sárga burkolati jelet festettek fel, és 272 méter gyalogosvédelmi korlátot építettek. A belvárosi egyirányúsítási programhoz kapcsolódó beruházások összköltsége több mint másfél milliárd forint.

HBN-OCs


Újabb csomópontok átépítése és forgalomtechnikai beavatkozások

Közlekedési csomópontok és útszakaszok forgalomtechnikai átalakítása – (Jelzőlámpa)

Projekt tartalma: az állami tulajdonban lévő 4. sz., 47-es sz. és 33-as sz. főutakat érintő jelzőlámpák programmódosítása és összehangolása, kiegészítve az egyirányúsításhoz tartozó, de a projektben eredetileg nem szereplő csomópontokkal (4. sz. főút, Szoboszlói út – BILLA, 4. sz. főút, Szoboszlói út – Általános iskola, Hatvan utca – Zúgó utca, Tisza István utca – Hatvan utca, Tisza István utca – Bajcsy Zsilinszky utca, Tisza István utca – Simonffy utca, Antall József utca – Barna utca, Károli Gáspár tér, Mester utca – Honvéd utca, Mester utca – Csemete utca, Hunyadi utca – Bethlen utca, Hunyadi utca – Darabos utca, Hunyadi utca – Pláza kijárat, Hunyadi utca – Péterfia utca, Rákóczi utca – FÓRUM, Burgundia utca – Monti Ezredes utca).

A belvárosi egyirányúsítást követően egy beszerzési eljárás lefolytatását követően köthető meg a szerződés 2017. december 15-e előtt. A projekt várható befejezése 2018. február vége.

Gázvezeték utca forgalomtechnikai átalakítása – Innovációs iparterület elérhetőségének javítása

Projekt tartalma: a Gázvezeték utca korszerűsítése, öt autóbuszöböl és négy gyalogátkelő létesítése, gyalogjárdák korszerűsítése, gyalogos kapcsolatok létesítése, jelzőlámpás forgalomirányítás kiépítése.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés lefolytatása megtörtént, a szerződés még idén megkötésre kerül. Az időjárási körülményektől függően, a munkálatok 2018. év első félévében elkészülhetnek. A kivitelezés időtartama hozzávetőlegesen 6 hónap.

István út – Szoboszlói úti csomópont átépítése – Innovációs iparterület elérhetőségének javítása

Projekt tartalma: A 4-es sz. főút jobb oldalán a jobbra kanyarodó sáv építése, a 4-es sz. főút Hajdúszoboszló irányából a balra kanyarodó sáv hosszának megnövelése. Az István út északi ágán sávbővítés, egyenes-jobbra, egyenes-balra kanyarodó sáv kialakítása meglévő gyalogos átkelőhely meghosszabbítása, déli ágán sávbővítés, fogadó sávok kialakítása.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt áll. Az időjárási körülményektől függően, a munkálatok 2018. év első félévében elkészülhetnek. A kivitelezés időtartama hozzávetőlegesen 6 hónap.

Egyetemi Innovációs Park elérhetőségének javításául szolgáló új út építése

Projekt tartalma: A 33-as főúttól északi irányban új út tervezése a a METRO Áruházat kiszolgáló úttól a Vezér utca keleti végéig.

A támogató a projekt támogatási kérelmének támogatásáról 2017. november 23-án döntött. A projekt előkészítésének tervezési szakasza lezárult, jelenleg engedélyezési eljárások vannak folyamatban. A szerződéskötés várhatóan jövő év első félévében megtörténik, a kivitelezés 2018 második felében befejeződik.

Egyetem tér – Nagyerdei körút közlekedésbiztonsági átalakítása

Projekt tartalma: Az Egyetem sugárút – Egyetem téren lévő háromágú körforgalmi csomópont két forgalmi sávos körforgalmi csomóponttá átalakítása. A Nagyerdei körút és a Bolyai utca irányába sávbővítéssel, valamint hozzá kapcsolódóan az Egyetem téri körforgalom kihajtó ágának, illetve behajtó ágának és a Nagyerdei körút csomópontjának közlekedésbiztonsági átalakításával. A csomópont közlekedésbiztonságának javítása céljából szükséges a Nagyerdei körúton (a Simonyi út irányából) balra kanyarodó sáv, valamint az Egyetem tér felől balra kikanyarodva a Nagyerdei körútra gyorsítósáv építése.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt áll. A kivitelezési szerződés megkötésre kerülhet várhatóan 2018 első félévében. A kivitelezés 2018 második félévében befejeződik.

Négyágú körforgalom kiépítése a Debrecen, Pallagi út – Nagyerdei körút csomópontban

Projekt tartalma: Négyágú körforgalom építése a Nagyerdei körút – Pallagi út kereszteződésben, a beruházás érinti a villamospályát, mely korszerűsítésre szorul, valamint a kerékpáros átvezetést.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés előkészítés alatt van. A kivitelezésnek a támogatási szerződés szerint 2019 első félévben készül el.

Szabó Kálmán utca, Vécsey utca, Gizella utca, Galamb utca csomópont jelzőlámpás csomóponttá történő átalakítása

Projekt tartalma: Szabó Kálmán utca, Vécsey utca, Gizella utca, Galamb utca csomópont jobbra kanyarodó sávokkal fog bővülni és közterületi járdaszakaszok létesülnek.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés elindítása várhatóan 2018 első felében megtörténik. A kivitelezés várhatóan 2018 második félévében megvalósul.

Bartók Béla utca, Pesti utca, Mester utca, Böszörményi út csomópontjában Bartók Béla utcai ágon útburkolat szélesítésével jobbra kanyarodó osztályozósáv létesítése

Projekt tartalma: A Bartók Béla útról a Pesti utca irányába jobbra kanyarodó sáv létesül.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzés elindítása várhatóan 2018 első felében megtörténik. A kivitelezés várhatóan 2018 második félévében megvalósul.

Vámospércsi út – Létai út kereszteződés kibővítése

Projekt tartalma: A Létai út felől az eddigi egy helyett két sávon lehet kikanyarodni a Vámospércsi útra. Ehhez egy új sávot kell létrehozni a csomópontban

A beruházás előkészítése folyik, a kivitelezés 2018 második félévében várható.

Forrás: debreceni önkormányzat


Kövesse élőben a debreceni közlekedési helyzetet a Waze térképének segítségével:


Fotó: Derencsényi István
Debrecen - Helyenként vizsgálják a dupla balra, illetve a dupla jobbra kanyarodás lehetőségének megteremtését. Szerda délelőtt végigautóztunk Debrecen centrumában az elmúlt napokban egyirányúsított nagy utcákon. Azt tapasztaltuk, hogy szinte mindenütt jelentősen felgyorsult a közlekedés. Forgalmi...

Forrás: Médiacentrum Debrecen
Debrecen - Az átalakított szakaszok teljes hosszán életbe lépett az új forgalmi rend kedd délután. November 28-án, kedden délután elkészült a kivitelező az utolsó, Széchenyi utcai szakasszal is. Így a teljes hosszon, tehát a Széchenyi – Kossuth, valamint a Szent Anna – Miklós utcákon egyirányú le...

Forrás: Médiacentrum Debrecen
Debrecen - Utolsó üteméhez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program. Animációs filmen tekinthetik meg, hogyan változik a közlekedés Debrecen szívében. Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb programja a közlekedés feltételeinek fejlesztése. Az átfogó közlekedés szervezési program összefüggő konce...

belvaros3_
Debrecen - Már csak néhány nap és alaposan megváltozik a forgalmi rend Debrecen belvárosában. Egy autóban elhelyezett kamerával végigjártuk az egyirányúvá váló Széchenyi- és Kossuth utcát, majd a szintén egyirányúvá alakuló Szent Anna - Miklós utcák felé vettük az irányt. Igyekszünk bemutatni a már ...