Kész a Dobozi kispiac, a Víztorony utcai rendelőt is felújították

Akt.:
Elkészült a Dobozi kispiac és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő
Elkészült a Dobozi kispiac és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában kirakodóvásár volt, hiszen nem voltak meg a feltételei annak, hogy piacként üzemeljen. Az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálhatták portékáikat.

A debreceni önkormányzat célja az volt, hogy a Dobozi kertben élők méltó körülmények között, közel otthonaikhoz tudjanak vásárolni. Ezért a Dobozi kertbe tervezett Zöld város program első állomásaként készült el a piac felújítása – olvasható az önkormányzat közleményében.

A felújítás során kicserélték a tetőbevilágítókat, üvegtetőkkel lefedték az átriumokat, elkészült a kirakodóvásár feletti lapostető szigetelése is, valamint új elárusító asztalok kerültek kialakításra, ezek egy része a piaci árusok kérésére átalakításra kerültek, így a ruházati áru kihelyezésére is van lehetőség.

A területen felújították a közműveket, új térkőburkolatot kapott a kispiac, melybe akadálymentes vezetősávokat is beépítették. A homlokzatok és a mennyezet javítása és festése is elkészült, ezen felül az árusok részére külön vizesblokkot alakítottak ki, mely eddig nem állt rendelkezésre.

A fenti munkákon túl térfigyelő kamerákat telepítettek, valamint a teljes elektromos hálózatot is felújították.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A modern körülmények között 42 elárusítóhelyen várják vásárlóikat a piacosok, közöttük őstermelők is. Az árusok külön kérésére 10 elárusítóhelyre olyan tartószerkezetet szereltek, amelyen ruhákat is el tudnak helyezni. Emellett a felújítás alatt kialakított ideiglenes elárusítóhelyen parkolókat alakítanak ki, hogy a Dobozi kispiacra autóval érkezők meg tudjanak állni.

Korszerűsítették a rendelőt is

Ugyancsak megújult a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat. A Debrecen, Víztorony u. 11. sz. alatti ingatlan négy házi gyermekorvosi körzet és 5 területi védőnői körzet működik. A négy házi gyermekorvosi körzet lakosságszáma 2017. évben összesen 2513 fő, a praxisokba bejelentkezettek száma 2892 fő volt. A védőnők 2016. évben 1235 főt gondoztak, melyből 161 volt az újszülöttek száma.

A felújítás során az épületben megtörtént a nyílászárók cseréje, a teljes gépészeti és elektromos rendszer újjáépítése, melyek nagymértékben hozzájárultak az épület megfelelő energetikai besorolás eléréséhez, valamint az épület gazdaságos üzemeltetéséhez. Megújuló energiaforrásként napelemeket helyeztek el a tetőn, melyek szintén a gazdaságosabb üzemeltetést teszik lehetővé a jövőben. Az épület padló-és falburkolata is teljes mértékben megújult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a felújítás során megtörtént az épület akadálymentesítése is, melynek keretében akadálymentes parkolóhelyet is kialakítottak a mozgáskorlátozottak részére.

A pályázati forrásból az elhasználódott, elavult bútorok, berendezések, néhány eszköz cseréje valósulhatott meg: vizsgálóágyak, íróasztalok, székek, gyógyszerszekrény, hűtő, kartonszekrények, várótermi padok, fogasok, védőnői tanácsadóba az ellátáshoz szükséges eszközök: látásélességvizsgáló tábla, csecsemőmérleg, fonendoszkóp, magzati szívhangvizsgáló.

Az épület felújítása 5 hónapot vett igénybe.

Folytatása következik

Összességében a Dobozi kertben ebben az évben 270 millió forint értékben újult meg a kispiac és a gyermekorvosi rendelő. Mindkét fejlesztés célja a városrészben élők életminőségének javítása volt.

A fejlesztés nem áll meg a Dobozi kertben, a Zöld város programban 2018-ban a parkok, játszóterek felújítása történik meg, megépül egy szabadtéri kondipark és korszerűsítik a sportpályát is összesen csaknem 300 millió forint értékben.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –


Fotó: Derencsényi István
Debrecen - Befejeződött a debreceni Fényes udvari kispiac korszerűsítése, amelynek eredményeként többek között üvegtetővel és -falakkal, díszburkolattal és új asztalokkal szerelték fel a létesítményt, amit az árusok és a vásárlók már kedden használatba vehettek. Ezt és a szintén felújított rende...