Késsel ment az élelmiszerboltba

Késsel ment az élelmiszerboltba
Egyre inkább jellemző, hogy a rablók olyan üzleteket, kisboltokat választanak ki, ahol gyér a forgalom, illetve egy eladó tartózkodik az üzlethelyiségben.

A hétvégén egy derecskei élelmiszer boltot próbált meg kirabolni egy férfi. Késsel a kezében lépett be az üzletbe, persze nem vásárolni akart, inkább a pénzt követelte az eladónőtől. Az eladó azonban segítségért kiáltott, mire a férfi, menekülőre fogta a dolgot. A bejelentést követően azonnal forrónyomos csoport indult, és hamarosan beazonosították az elkövetőt, de felkutatása nem vezetett eredményre. Hiába ellenőrizték a környéket, illetve lakcímét, nem találták. Később derült ki, hogy a boltból elszaladva a sínek mentén Debrecenig futott.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Derecskei Rendőrőrse azonnal kiadta a 22 éves derecskei férfi ellen az elfogatóparancsot.

A férfi másnap este – mivel érezte, hogy egyre inkább szorul a hurok – önként jelentkezett a rendőrségen és beismerő vallomás tett. Elmondta, hogy munkanélküli, szüleivel összeveszett, elköltözött otthonról, majd az utcán élt. Nem volt pénze, ezért akart rabolni.

A férfi ellen Berettyóújfalui Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett kísérlete miatt az eljárást tovább folytatja.

Rablás(háttér)

Btk. 321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz. (3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást a) felfegyverkezve, b) jelentős értékre, c) bűnszövetségben vagy csoportosan, d) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során követik el. A bolti rablások megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg ajánlásainkat:

– A boltban -jól láthatóan -elhelyezett kamera megváltoztathatja az elkövető előzetes szándékait. – Zárás előtt növeljék a kiszolgálói létszámot, mivel a tapasztalatok alapján a legtöbb támadás a zárás előtti időszakban történik. – A kisboltok tulajdonosainak javasoljuk pénztárolására alkalmas lemezszekrények, időzára széfek használatát. – Kísérjék figyelemmel a bolt környékén lézengő gyanús személyek viselkedését. Az elkövetők támadás előtt gyakran feltérképezik a bolt területét, a környéket, a forgalmat. -Támadás esetén őrizze meg nyugalmát és figyelje meg jól a támadót, hogy később személyleírást tudjon adni.

A jó személyleírás nagyban segíti az elkövető beazonosítását. – Figyeljék meg a támadó(k) menekülési útvonalát, a menekülés eszközét. – Haladéktalanul értesítsék a rendőrséget (112, 107) és a helyszínen várják meg a járőrt. Mindent jegyezzenek fel amit észleletek. – A helyszínt ne változtassák meg!