Késett az APEH dolgozóik adóigazolásával

Nem adta ki időben a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges igazolást dolgozóinak az APEH – tudta meg az RTL Híradó.

A törvény szerint a munkaadóknak ezt a papírt legkésőbb január 31-ig oda kell adniuk az alkalmazottaknak. Ha nem teszik, a céget megbüntetheti az adóhatóság. Ebben az esetben viszont éppen ők késtek. Az APEH-nél azt mondják: az igazolást napokon belül megkapják a dolgozók, magukat pedig nem büntetik meg, mint ahogy néhány napos csúszásért más cégeket sem.

Az RTL Híradó információi szerint csak néhány osztályon kapták meg időben az úgynevezett összesített adóigazolást az APEH-dolgozók. A jogszabályok január 31-i határidőt írnak elő minden munkáltatónak, így az adóhatóságnak is.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője azt nyilatkozta: ő megkapta az igazolást, és azt ígérte, hogy még kedden az összes dolgozóhoz megérkezik a papír. Elismerte azonban, hogy kell idő, amíg borítékba teszik, és postázzák a dokumentumokat, hiszen több mint 15 ezren dolgoznak az adóhatóságnál.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke az RTL Híradónak azt mondta: a gazdasági társaságoknak muszáj betartaniuk a határidőt, különben megbírságolhatja őket az APEH. Az adóhatóságnál azt mondják: eddig egy céget sem bírságoltak meg azért, mert néhány napot csúsztak az igazolás kiállításával, így valószínűleg saját magukat sem fogják.