Helyi közélet

2016.11.22. 08:23

Kaptunk egy szusszanásnyi időt a téli hideg beállta előtt

Hajdú-Bihar - A fokozatosan enyhülő idő is kedvezett a szabad ég alatti mezőgazdasági munkáknak.

Hajdú-Bihar - A fokozatosan enyhülő idő is kedvezett a szabad ég alatti mezőgazdasági munkáknak.

Átlagos, késő őszi időjárásban volt részünk november harmadik hetében Kelet-Magyarországon, de jókora hőmérsékleti ingással. A jelentős enyhülés mellett az átmeneti csapadékszünet is jól jött a nedvességgel csaknem teljesen telített talajok számára.

Biztos enyhülés

Igen hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg maradványa alakította az időszak első napjaiban az időjárást, ám a hideg levegő utánpótlása megszűnt, s lassú, de biztos enyhülés vette kezdetét. Az érkező enyhe léghullámokat egy erős melegfront vezette fel 16-17-én, melynek csapadékzónájából 2-5 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék hullott. Ez kezdetben a legtöbb helyen hó, havas eső, majd inkább eső, szitálás formájában ért talajt, de a gyenge intenzitás miatt megmaradó hóréteg a havazás ideje alatt sem tudott kialakulni. A későbbiekben számottevő csapadék már nem hullott, szusszanásnyi időhöz jutottak talajaink, melyek a korábbi nagy csapadék nedvességét már így is csak lassan képesek elnyelni. Egyúttal javultak a talajmunkák végzésének feltételei: a megkésett alapművelésre, magágykészítésre és az őszi gabonák vetésére jó eséllyel az utolsó lehetőség kínálkozik ezzel az idei évben.

Lehet dolgozni

A fokozatosan enyhülő idő is kedvezett a kinti munkáknak, a felszáradó talajfelszín már kedvezőbb körülményeket jelentett a betakarításra vagy talajművelésre vonuló munkagépek számára. Mind magasabbra emelkedett a hőmérő higanyszála a hét vége felé közeledve, a kezdeti 2-5 fokos napi csúcsértékeket szombatra a kellemes, napsütéses időben 15-18 °C-os maximumok váltották. Átmenetileg az éjszakai fagyok is megszűntek, a hét elején azonban nem volt ritka a -3—-6 fokos érték sem a hajnali órákban. A heti középérték 4-4,5°C között alakult, ami az évszakos átlagnak éppen megfelel. A talajok felszíni hőmérséklete (5 centiméteres mélységben mérve) szintén nem csökkent tartósan 4 fok alá, ami kedvező a fejlődésben lévő és a télre készülő őszi gabonavetések számára. Ilyen értékek mellett a vetések növekedési intenzitása optimális, gyökérzetük még képes kellően megerősödni a nagyobb téli hideg beállta előtt. A kiskertek hidegtűrő zöldségnövényei is profitálhatnak a késő őszi enyheségből, egy-egy napsütéses időszakban a késői káposztafélék, levélzöldségek, valamint az áttelelő fajok még jócskán képesek növelni zöldtömegüket, amennyiben a hőmérséklet fagypont felett alakul

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában