Helyi közélet

2012.12.05. 17:29

Érdekvédők: a dohány-kiskereskedők többsége a trafiktörvény bevezetése után is az ágazatban marad

Debrecen, 2012. december 5., szerda (MTI) - A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) a tagjai körében végzett felmérése azt mutatja, hogy aki kizárólag dohánykereskedelemből él, az a trafiktörvény bevezetése után is ebben a szektorban kíván dolgozni - mondta Adorjánné Pordán Éva, az egyesület titkára szerdán Debrecenben a témában tartott szakmai rendezvényen.

Debrecen, 2012. december 5., szerda (MTI) - A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) a tagjai körében végzett felmérése azt mutatja, hogy aki kizárólag dohánykereskedelemből él, az a trafiktörvény bevezetése után is ebben a szektorban kíván dolgozni - mondta Adorjánné Pordán Éva, az egyesület titkára szerdán Debrecenben a témában tartott szakmai rendezvényen.A kiskereskedők érdekvédelmi szervezete és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara közös rendezvényén Lengyel Antal, az MDKE elnöke bemutatta a szervezet munkáját, illetve jelezte, hogy a kizárólag dohány-kiskereskedelemmel foglalkozók döntő többségét tagjaik közt tudhatják.

Adorjánné Pordán Éva közölte: jelenleg mintegy 42 ezer értékesítési pont található országszerte, ez a szám csökken 2013. július 1. után mintegy 6-7 ezerre.

Mivel - mint jelezte - a kizárólag a dohánykereskedelemmel dolgozók továbbra is a szektorban képzelik el a jövőjüket, inkább a többi kereskedőnek kell döntést hoznia arról, hogy tudja-e vállalni a megváltozott jogszabályok közepette is a dohánytermékek forgalmazását. Ez ott fog dilemmát okozni, ahol a dohányáruk "behozó termékként" jelennek meg, például benzinkutaknál, sörözőkben, éttermekben.

Emlékeztetett: a jövőben a kétezer lakosnál kisebb településeken egy, a nagyobbakban kétezer lakosonként további egy nemzeti dohánybolt működhet. Emellett korlátozni kívánják a reklámokat és a közvetítői jutalékok rendszerét, de a nemzeti dohányboltokban egyelőre nem kizárt, hogy más szolgáltatások - például szerencsejáték - is elérhetők lesznek.

Megítélésük szerint a dohánytermékekre tehető jelenlegi 3-5 százalékos árrés megmaradhat a forgalom koncentrálódásával is, illetve további bevételt jelenthet a dohányhoz kapcsolódó kiegészítő termékek forgalmazása.

Az MDKE titkára úgy vélte, a koncessziós jogokért folytatandó versenyben várhatóan a nagyvárosokban kiadható helyekért lesz a legélesebb a küzdelem.

Adorjánné Pordán Éva kiemelte, hogy az egyesület tagjainak dohány-szakkereskedői és pénzügyi területű képzéseket szerveztek. Ez azért is fontos, mert a koncesszióra pályázók könnyebben elkészíthetik a trafikok működtetéséhez kapcsolódó üzleti terveket és a jövedelmezőségi számításokat, így könnyítve meg döntésüket a pályázatra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában