Kerüljön finom, gyógyító sárgabarack az asztalra!

Kerüljön finom, gyógyító sárgabarack az asztalra!
© Fotó: eztfaldfel.hu
Debrecen – A rostban gazdag gyümölcsöt számtalan formában hasznosíthatjuk.

A sárgabarack július elejétől július végéig érik. A rózsafélék családjába tartozó illatos gyümölcs Közép-Ázsiából származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Az omlós húsú finom kajszinak többféle fajtája megtalálható hazánkban, leggyakoribbak: a korai piros, a ceglédi óriás, a szegedi mamut, a magyar kajszi, a mandula kajszi és a rózsa kajszi. A sárgabarack amellett, hogy finom, és sokféleképpen felhasználható, kiemelkedően jelentős élettani hatásokkal is bír. Fontos szerepe van például a csontok és a szövetek újjáépítésében, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Emellett többek között növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést és mérsékli az asztmás panaszokat. A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire pedig –ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és dzsemet csinálni. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott formában.

– Faar Ida –








hirdetés