Kertészet, varroda, útépítés: ahány település, annyi ötlet a fejlesztésre

A közmunkaprogram keretében járdalapokat készítenek Tiszagyulaházán
A közmunkaprogram keretében járdalapokat készítenek Tiszagyulaházán - © Fotó: Matey István, archív
Hajdú-Bihar – A tavaszi közfoglalkoztatás újabb színtereinek egyértelmű „nyertesei” a kertészetek megyénkben. Debrecenben például fűthető üvegház épül, ágaprítót is beszerezhetett a Dehusz, és járművet, amely a megtermesztett egy- és kétnyári növények szállítására alkalmas. A debreceni közmunkát irányító cég ügyvezetője, Pethe Tamás úgy mondta, a 12 millió forintos pályázat (plusz a munkabérek) 25 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. Első körben az intézményeket díszítik majd a virágok.

Mind a járási Startmunka-mintaprogram, mind a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás, mind pedig a képzések nyújtotta lehetőségeket kihasználják Bárándon, s a mintaprogramok révén az elmúlt években olyan értékek és produktumok jöttek létre, melyek az ott élők számára – de szélesebb körben is – példaértékűek, hasznosak – fogalmazott dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere.

Feltett szándékunk a járdák helyrehozása

Elmondta, hogy az elmúlt évben az általuk készített termékeket az I. országos közfoglalkoztatási kiállításon is megmutatták, amely óriási pozitív visszacsatolásnak bizonyult. Többek között az lett a bemutatkozás eredménye, hogy a két éve működő, helyi sajátosságokra épülő, munkaruhákat készítő varrodájuk már nemcsak Kelet-, hanem Nyugat-Magyarországon is értékesít. – A közfoglalkoztatottjaink készítette termékek minősége első osztályú, már különböző vállalkozások is keresik ezeket a versenyszektorból, sőt, több település számára mutattuk meg varrodánkat, hogy ihletet nyerjenek hasonló program megvalósításához – emelte ki a polgármester.

A település idén sok egyéb között folytatja a fóliasátras és szabadföldi növényter­mesztést, a strucctenyésztést tetétleni mintára, és szociális lakások kialakítására is pályáztak. Ezeket egy régi, amortizálódott szolgálati lakás helyén kívánják kialakítani még ebben az évben, hogy az átmeneti nehézségekkel küzdő lakosaik számára lakhatási lehetőséget adhassanak – értesültünk.

Táskán a címer

Igaz, hogy picit későn, de Tiszagyulaháza önkormányzata is elkötelezte magát a varroda létesítése mellett, pedig nem tervezték. Mikó Zoltán polgármester részletezte ezt a Naplónak.

– Amikor az idei közfoglalkoztatást terveztük, feltett szándékunk volt a járdák építése-javítása, ugyanis évek óta jól működő betonüzemünkben már 8 ezer járdalap elkészült. Egyértelmű volt, hogy folytatni kell a tavaly próbaképpen elindított csilipaprika-termesztést, s a kertészeti munkákat, ugyanis a Tisza íze nevű csilikrémek remekül „vizsgáztak” a piacon. Szerintem ezek a legfontosabbak, s bevallom, korábban eszembe se jutott, de szerencsére a körülöttem dolgozók felvetették a varrás ötletét. Belevágtunk, s mivel ez a tevékenység már nem fért bele a lezárt közfoglalkoztatási programba, úgy döntöttünk, önerőből csináljuk meg. Ráadásul éppen jelentkezett három varrni tudó, de nehéz fizikai munkát nem bíró, ezáltal az eddigi közmunkákra nem alkalmas hölgy, akik így a kis üzem oszlopos tagjai lettek. El vagyok ájulva attól, amik kikerülnek a kezük alól! Címeres terítők, hímzett táskák, díszpárnák, amiket eddig csak a közösségi oldalon mutathattunk meg, de máris óriási az érdeklődés irántuk. Ezek a hasznos és szép tárgyak a gólyafesztiválra készülnek, s az már biztos, hogy a varrodai tevékenység jövőre belekerül a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programunkba! – mesélte a polgármester.

Hajdúsámson városa továbbra is elkötelezett a kavicsos, homokos alappal rendelkező utak rendbetétele iránt. Ezek az utcák az elkövetkezendő időszakban is folyamatos karbantartást, kavicsvisszapótlást igényelnek, egyes utcák, útszakaszok esetében pedig teljes szélességben, darált betonnal és mart aszfalttal történő feltöltést terveznek végezni. Továbbá a város járdahálózatának javítását, cseréjét is tervezik – mondta Antal Szabolcs polgármester.


teszta

Száraztésztát készítenek Hajdúsámsonban | Fotó: Matey István, archív


– A helyi sajátosságokra épülő programelemet 24 fővel kívánjuk megvalósítani, amely két pillérre épül. Asztalosipari üzemünk elsősorban utcákra kihelyezhető hulladékgyűjtőket, komposztáló és virágládákat készít. A helyi hagyományokra épülő száraztésztagyártó üzemünk fenntarthatóan működik, a közétkeztetést is kiválthatja, sőt a projektben dolgozó munkavállalók a tanultak alapján otthonukban végezhetik, ezzel pluszforrást teremtve családjuknak.

Kertészet megalapozása

Hosszútávon fenntartható, bővíthető kertészet, valamint gyógy- és fűszernövény-termesztés alapjait kívánják lerakni Hajdúsámsonban úgy, hogy a helyi oktatás is bekapcsolódhasson a mezőgazdasági ismeretek továbbításába – emelte ki Antal Szabolcs polgármester. Egy másik projekt kapcsán hazánkban őshonos állatok tenyésztése is elkezdődik, ezért nem távoli vízió például a kakukkfüves kecskesajt elkészítése, amely a száraztészta, a fűszerek és a zöldségek mellett Sámson emblematikus terméke lehet.

HBN–BB