Kertész Imre halála – Német kulturális államminiszter: Németország köszönettel tartozik Kertész Imrének

Berlin – Németország köszönettel tartozik Kertész Imrének, amiért “keserű tapasztalatai” ellenére nagyra becsülte a németeket – hangsúlyozta a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar írót méltató nyilatkozatában Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy Kertész Imre halálával az irodalom nemcsak egy “karizmatikus Nobel-díjast” veszített el, hanem az egyik legkiválóbb esszéistát.

A magyar író a holokausztról szóló könyvei révén “egy pillanatra megállította a történelmet”, és megrázó élményeinek mesteri rögzítésével “új hangot hozott történelmünk legsötétebb éveinek emlékezetébe” – tette hozzá Monika Grütters.

Kertész Imre nagyszerű író volt, munkássága “hiteles és érthető hang”, amely “csendesen óva int”. Alkotásai a következő nemzedékeknek is emlékezetes, mély nyomot hagyó “történelemkönyvek” lesznek.

A “keserű tapasztalatai” ellenére a németek iránt érzett megbecsülését a Berlinben eltöltött évek után azzal a nemes gesztussal is kifejezésre juttatta, hogy a Berlini Művészeti Akadémiára bízta archívumát – áll a német kulturális államminiszter közleményében, amely szerint Németország mindezért köszönettel tartozik Kertész Imrének.

Kertész Imre csütörtökön, életének 87. évében, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el budapesti otthonában.

– MTI –
hirdetés