Kérték a nemzetvédelmi egyetem rektorának elõzetesét – Szabó János ellenállt, és meg is sérült egy kicsit

A Nemzeti Nyomozó Iroda indítványozta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kedd este őrizetbe vett rektorának előzetes letartóztatását. Szabó Jánoson kívül egy másik, civil férfit is őrizetbe vettek a rendőrök, az ügyben kihallgatott harmadik embert azonban szabadon engedték.

Szabó nem engedelmeskedett a rendőröknek, elfogásakor könnyebb fejsérülést szerzett.

Kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, egy befolyással üzérkedés bűntette miatt indult nyomozás részeként. A Független Hírügynökség információi szerint a rektor egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője kedden este megerősítette a Független Hírügynökség értesüléseit.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdai közleménye szerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, valamint több magánlakásban is házkutatást tartottak, utána pedig három személyt gyanúsítottként hallgattak ki hivatali befolyással üzérkedés miatt. A kihallgatás után a háromból két embert őrizetbe vettek, a harmadik társuk szabadlábon védekezhet. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Szabó János, az elfogásakor ellenállt, és a homlokán kisebb horzsolás keletkezett. Az NNI tájékoztatása szerint a gyanúsított panasszal azonban nem élt a rendőri intézkedés ellen. A házkutatásokon több bizonyítékot is lefoglaltak, melyek alátámasztják a bűncselekményeket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében hangsúlyozza, hogy a hivatali befolyással üzérkedés miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a Nemzetvédelmi Egyetem gazdálkodásával, működésével nincs összefüggésben. Az NNI előterjesztette, hogy a két őrizetbe vett gyanúsítottat a bíróság helyezze előzetes letartóztatásba.