Keressen annyit, mint egy férfi

Keressen annyit, mint egy férfi
Debrecen – Az azonos beosztásban dolgozó férfiak átlagosan 17,5 százalékkal keresnek többet, mint női kollégáik.

Az egyenlő munkáért egyenlő bért elve az uniós alapelvek egyikéhez, a megkülönböztetés-mentességhez kapcsolódik. Az azonos munkát végző nők és férfiak között lévő bérszakadék szűkülőben van, de nem eléggé gyors e téren az előrelépés, ugyanis a nők átlagosan 17,5 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Egyenlő fizetések napja

Van már egyenlő fizetések napja is, március 5-e. Az Európai Bizottság szerint ahhoz, hogy a – 17,5 százalékkal kevesebbet kereső nők a férfiak éves fizetésével megegyező munkabért kapjanak kézhez, két hónappal tovább, március 5-éig kellene dolgozniuk. A nők és a férfiak közötti bérszakadék folyamatos hátrányos megkülönböztetéssel ér fel, s e munkahelyi egyenlőtlenségnek messzemenő hatásai vannak. A kisebb fizetések következtében például a nők nyugdíja is alacsonyabb. Ezért a 65 évet betöltött népességben a nők 22 százalékát fenyegeti a szegénység, míg ez az arány a férfiak esetében csupán 16 százalék. Egy nőnek érdemes magában meghatároznia a fizetési igényeit. Össze kell vetni a kiadásokat és a nettó fizetést. Ehhez képest kell alkudoznia a munkáltatójával, ha állásinterjún szóba kerül a téma, vagy ha a jelenlegi főnökével tárgyal az esetleges fizetésemelésről.

Szóvá kell tenni

Nézzen utána, hogy a tudásának és pozíciójának megfelelő bért kap-e. Ha arra jut, hogy az ugyanolyan képzettségű férfi kollégái többet keresnek önnél, feltétlenül beszéljen erről a munkaadójával, ebben az esetben ugyanis akár az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordulhat, amely hogyha jogosnak ítéli a panaszt, akár milliós nagyságrendű büntetést is kiszabhat a vállalkozásra. Tanuljon meg tárgyalni! A férfiak többnyire jobbak ezekben a játszmákban a nőknél, de nem kell elkeseredni, ugyanis a tárgyalási képességet kellő gyakorlással lehet fejleszteni. Álljon ki határozottan az igaza mellett, ne hagyja, hogy elbizonytalanítsák.

HBN