Keresik a legjobb kamionsofőrt

Keresik a legjobb kamionsofőrt
Zsámbék – Hatodik alkalommal rendezik meg az „5 tengelyen – biztos kézzel” elnevezésű versenyt.

A nagykanizsai Szeli Miklós a címvédője Magyarország legnagyobb kamionos vetélkedésének, amely az „5 tengelyen – biztos kézzel” nevet viseli, és a finálénak rendre a zsámbéki drivingcamp Hungary ad otthont. Így lesz az idén is, de addig meglehetősen hosszú út vezet.

Közlekedésbiztonsági ünnep

– Hat esztendeje azzal az eltökélt szándékkal hirdettük meg versenyünket, hogy hozzájáruljunk a közlekedési kultúra fejlődéséhez, a közúti partnerség erősítéséhez – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára. – Természetesen az általunk képviselt tagok, a hazai fuvarozó vállalkozások versenyképességét is erősíteni akartuk azzal, hogy népszerűsítjük a manapság hiányszakmának számító gépjárművezetői hivatást, és megmutatjuk annak minden szépségét és kihívásait. A versenyünk azóta is folyamatosan fejlődik, a versenyzői kedv növekszik, és a döntő a közúti közlekedés biztonságának igazi ünnepe volt.

Példaképek kerestetnek

A NiT Hungary és az ORFK-OBB közös szervezésében indított közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyre tavaly 493 kamionos jelentkezett, akik közül a tíz legjobb jutott be a döntőbe, ahol Szeli Miklós, az MTLB Müller Kft. versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Ki nevezhet be a versenyre? Nos, aki rendelkezik C+E kategóriás jogosítvánnyal, érvényes GKI-kártyával, magyar állampolgár, valamint munkáltatója is magyar, emellett megbízható, felelős kamionsofőrnek vallja magát, szeretne maga is példaképként szolgálni a szakmabelieknek, és hivatásának jó hírét emelni, nem ijed meg a csúszós utaktól és ura a kamionjának, szívesen mérné össze tudását a szakma legjobbjainak élmezőnyében, Európa legmodernebb vezetéstechnikai központjában – tette hozzá Dittel Gábor.

A legkorszerűbb tanpályán

A nevezési határidő augusztus 12-e, csak azok vehetnek részt a versenyben, akik időben regisztráltak. Utána lesz az online selejtező, az elődöntőt szeptemberben rendezik Bicskén, a finálé pedig október 6-án, szombaton esedékes.

A döntő helyszíne Európa legkorszerűbb vezetéstech­nikai tanpályája, a drivingcamp Hungary lesz Zsám­béknál.

Az eddigi győztesek mondták

„Mindenkit arra buzdítok, hogy jelentkezzen, mert jó tanulási lehetőség. Nagy buli, jó hangulatú esemény, elsősorban ezért vettem részt, de a győzelem is hajtott”. (Könczöl András, 2013, 2016)

„Professzionális feladatokat találtak ki a kreatív szervezők. Úgy érzem, versenytársaim, egyben kollégáim nevében is kijelenthetem, hogy rengeteg tapasztalatot szereztünk a részvétellel, amit a gyakorlatban is kamatoztathatunk munkánk során”. (Szalai Gábor, 2014, 2015)

„Hihetetlen, hogy én lettem a legjobb kamionsofőr a kollégák közül. Rendkívüli érzés, hogy megnyertem”! (Szeli Miklós, 2017)

Szubjektív

A kamionosok világa egy külön lét. Az országutak vándorai hosszas távollétük során keresik a „lét”. Akik nem mennek huzamosabb időre külföldre, és belefér a kapacitásukba, szeptembertől bő egy hónapon keresztül szorongathatják a kormányt, és a több tonnás tehergépkocsik komfortos fülkéjéből mázsányi teher nélkül adhatják le a voksukat az ország legjobb kamionsofőrjére. Bölcsen kell pedálozni, hogy aztán a bajnokkal lehessen példálózni.

– Ladányi Tóth Lajos –